Meedenkers

Het kan iedereen gebeuren… dat je aanloopt tegen een situatie of probleem waar je alleen lastig uitkomt. Dat kan gaan over geldzaken, opvoeding, zorg-aanvragen, onderwijs, wonen of werk. Het liefst wil je het allemaal zelf oplossen, maar je hoeft het niet alleen te doen!

Het is altijd fijn als er iemand met je meedenkt en je helpt om de zaken weer op orde te krijgen. Dit kan een familielid of kennis zijn. Maar als dit niet kan of als je dit niet wilt, dan kun je ook de hulp van een meedenker inschakelen.

Wat is een meedenker?

In een kort filmpje leggen we uit wat meedenkers zijn en hoe je ze in kunt schakelen.

De naam zegt het al, een meedenker (onafhankelijke cliëntondersteuner) is iemand die met je mee denkt en die je helpt om je vragen helder te krijgen. Deze persoon denkt met je mee over passende hulp en kan mee gaan naar een gesprek met een instantie. Een meedenker helpt bij het stellen van de juiste vragen, het bedenken van oplossingen en het maken van keuzes.

Een meedenker wordt ook wel onafhankelijke cliëntondersteuner genoemd. We maken daarbij onderscheid tussen een vrijwilliger die mee denkt en een beroepsmatige meedenker (cliëntondersteuner).