Relatieproblemen

Ongeveer 70 procent van de Nederlanders heeft op enig moment in hun relatie last van relatieproblemen. Als je wat langer samen bent, komen de verschillen tussen jullie sterker naar voren. Wat eerst spannend en anders was, wordt nu vervelend. Er kunnen ruzies ontstaan. Door een druk leven kun je uit elkaar groeien.

Informatie over relatieproblemen

Liefde is belangrijk in ons leven. De meesten van ons kiezen voor een partner als er sprake is van liefde. Vroeger had geld of afkomst meer invloed. Relaties waren zakelijke overeenkomsten.  Samen met een partner genieten van de liefde en het leven is fijn. Een gelukkige relatie brengt tevredenheid en houdt stress op een afstand. Kinderen gedijen bij goed contact tussen de ouders. Meestal blijft het niet bij rozengeur en maneschijn. We hopen met deze ene persoon lang gelukkig te zijn. Bij hoge verwachtingen ligt teleurstelling op de loer. Elke relatie kent wel tijden waarin het stroever loopt.

Voor een goede en stabiele liefde in je relatie is meer nodig dan verliefdheid alleen. In het begin is de liefde en relatie geweldig, maar na een tijdje kan er veel veranderen. Financiële problemen, ziekte, het krijgen van kinderen. Het zijn allemaal gebeurtenissen binnen een relatie die ervoor kunnen zorgen dat die aantrekkelijke liefde en spanning van het begin verdwijnt. Partners begrijpen elkaar niet meer en de relatie kan in een dip of crisis raken. Scheiden, vreemdgaan, geestelijke en lichamelijke mishandeling of andere relatieproblemen kunnen grote gevolgen hebben voor je relatie.

Een relatiecrisis is een kans om jezelf te ontwikkelen en de relatie te verdiepen. De ideale relatie is die waarin je beiden de ruimte hebt om jezelf te zijn en waarin jullie je met elkaar kunnen verbinden. Een goede relatie ontstaat niet vanzelf. Je relatie is als een plant: deze heeft altijd voeding, licht en water nodig. Die bestaat uit tijd en aandacht voor elkaar. De weg samen bewandelen is een kunst en gaat met vallen en opstaan.

 


Tips bij relatieproblemen

Werk aan een gezonde relatie

Allereerst is het belangrijk een relatie gezond te houden. Hiervoor hebben we een aantal tips:

Communiceren als basis

Er komt een moment dat er ineens gezegd wordt tegen je: “Denk toch eens na voordat je wat zegt”, en dan beginnen de problemen. Je moet jezelf verstaanbaar gaan maken en onthouden wat je gezegd hebt en vooral ook luisteren naar wat die ander te zeggen heeft. Tevens wordt er van je verwacht dat wat er gezegd is of overlegd is, je daar daadwerkelijk iets mee doet. En dus ook je gedachten hardop meldt, want gedachten lezen is er nog steeds niet bij. Dat is tevens wat er bedoeld wordt met communiceren.

Het is goed om te weten hoe je partner de toekomst ziet binnen je relatie, om te weten waar de kleine ergernissen liggen in je relatie, om te communiceren over twijfels over, of binnen, je relatie. Vertrouwen hebben in elkaar is hierbij erg belangrijk.

De basis van een goede relatie is vertrouwen hebben in elkaar en in de toekomst. Twijfels komen in iedere relatie op een bepaald moment voor. Door te communiceren over deze twijfels zul je erachter komen of die twijfels gegrond zijn.

Compromissen zoeken en sluiten in je relatie

Wees bereid om compromissen te sluiten. Je eigen vriendenkring en hobby’s onderhouden wil niet zeggen dat je altijd je eigen gangetje moet gaan. In iedere relatie moeten compromissen worden gesloten. Je hebt immers met twee mensen met eigen wensen en ideeën te maken. Wees daarom bereid om zo nodig water bij de wijn te doen. Zorg er wel voor dat er een evenwicht binnen de relatie blijft bestaan. Een compromis betekent dat beide partijen elkaar tegemoet komen. Het is niet de bedoeling, dat een van de twee steeds wijkt.

Praten = Communiceren

Leer om te praten. Zeg de dingen die je op je hart hebt. Krop ze niet op. Dat eindigt uiteindelijk in wrok en maakt de situatie alleen nog maar erger. Leg problemen op een volwassen manier op tafel en zoek samen naar een oplossing.

Bondgenoten

Wees bondgenoot van elkaar. Maak plannen, werk samen aan de toekomst en vorm een hecht paar. Laat elkaar in het bijzijn van derden nooit vallen. Ben je het niet met je partner eens, confronteer hem of haar daar dan privé mee. Praat daar niet over waar andere mensen bij zijn.

Vertrouwen hebben in je partner in je relatie

Heb vertrouwen in elkaar. De basis voor een goede relatie is vertrouwen. Aan een vertrouwensrelatie moet je hard werken. Het is niet iets dat zomaar ontstaat. Trek nooit voorbarige conclusies. Heb je het idee dat er reden is om je partner niet te vertrouwen, praat er dan over. In veel gevallen zullen je twijfels ongegrond blijken.

Afhankelijkheid

Wees niet te afhankelijk van elkaar. Onderhoud je eigen vriendenkring en hobby’s. Zet niet blindelings alles voor je partner aan de kant.

Man – Vrouw

Hij is je vriendin niet. Mannen zijn nu eenmaal anders dan vrouwen. Houd daar rekening mee. Verlang niet van hem dat hij urenlang met je praat over make-up en kleding. Verwacht niet, de uitzonderingen daargelaten, van hem dat hij dagen met je gaat winkelen. Verveel hem niet met lange praatjes over je uiterlijk. Daar heb je vriendinnen voor. En hij heeft zijn vrienden om over voetballen en auto’s te praten.

Luisteren naar elkaar

Neem de tijd om naar elkaar te luisteren. Laat je partner zijn of haar verhaal doen en span je in om je partner commentaar te geven waar hij of zij iets mee kan. Zorg er op jouw beurt voor dat je partner ook naar je luistert. Doet je partner dat niet, wijs hem of haar daar dan op. Druip niet af om je partner later te verwijten dat hij of zij niet naar je geluisterd heeft.

Fouten van hem of haar

Probeer zo goed mogelijk met de fouten van je partner om te gaan (jij hebt ze ook). Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. In de loop van de tijd zul je zeker trekjes bij je partner ontdekken die je irriteren. Het zijn meestal kleine dingetjes als het dopje op de tandpasta, die er evengoed voor kunnen zorgen dat ze de druppel zijn die de emmer doet overlopen. Probeer dit zo veel mogelijk te voorkomen door niet met je irritaties te blijven lopen. Maar maak je partner er op attent en overtuig je partner ervan dat jullie samen gaan proberen irritaties te voorkomen door het direct bespreekbaar te maken en op te lossen. Dan wordt het zeker veel gemakkelijker om een keer over het losse dopje heen te stappen.

Huishoudelijk werk

Bespreek en verdeel het huishoudelijke werk. Vandaag de dag is het niet meer vanzelfsprekend dat de vrouw alles in huis doet (ook al zou hij dat wel fijn vinden). Neem niet zomaar alle taken in huis op je (om hem vervolgens in jezelf stilletjes uit te foeteren dat hij nooit zijn handen uit zijn mouwen steekt), bepraat en maak samen een plan waarin je de huishoudelijke karweitjes verdeelt.

Complimenten

Ieder mens verlangt zo nu en dan naar complimentjes. De vrouw eigenlijk nog meer dan de man. Zij wil graag weten of d’r haar wel goed zit, de make-up wel mooi genoeg is en de kleding die ze gekozen heeft de juiste is voor die bepaalde gelegenheid. Daar is op zich niets mis mee maar overdrijf niet en blijf er als vrouw niet naar vissen. Niets is vervelender dan een vrouw die voortdurend naar complimenten vist. Leer om niet afhankelijk te zijn van wat hij van je uiterlijk vindt, maar besteed in de eerste plaats aandacht aan je uiterlijk voor jezelf. Maakt hij spontaan een compliment, neem het dan ook aan, en geniet er van. Ga ook niet op complimenten zitten wachten (met het gevolg dat je innerlijk boos wordt als een compliment uitblijft). Ben je net bij de kapper geweest en vind je dat je haar heel mooi zit, zeg het dan tegen hem. Hij zal het vast en zeker beamen en geeft je daarmee het goede gevoel dat je wilde hebben. Neemt niet weg dat ook de man gevoelig is voor complimenten, ook hij heeft daar recht op. Het zal ook zijn zelfvertrouwen en eigenwaarde doen groeien.

Op een goede manier ruzie maken

Herinnert u zich niet de volgende kreten vanuit uw kinderjaren die menigmaal door uw ouders u ingeprent zijn: “Geen ruzie, maar lief spelen met elkaar”. “Als je ruzie blijft maken sturen we je naar je kamer, dus stop er mee”. “Grote jongens huilen niet, dus stop met dat gejank”. Brave kinderen maken geen ruzie en schreeuwen niet naar elkaar en doen altijd wat hun ouders hen opleggen. Het vervelende hierdoor is dat we naarmate we opgroeiden, we op die manier meer en meer onze gevoelens zijn gaan onderdrukken. Bang om gestraft te worden wanneer we onze emoties niet meer de baas waren. Dit gedrag is ons zo eigen geworden dat wij ook later in de maatschappij hetzelfde doen. We gedragen ons zoals anderen dat van ons verwachten en stoppen alles diep weg.

Als jij en je partner regelmatig ruzie maken, dan zijn dit een aantal goede tips om de lucht te zuiveren zonder dat je relatie een deuk oploopt. Onenigheden komen zelfs bij de beste relaties voor, niets om je voor te schamen dus. En er is niets lekkerder dan af en toe die goede woordenwisseling te hebben om duidelijkheid te creëren en stoom af te blazen. Als je echter niet voorzichtig bent bij een ruzie, kan deze al gauw escaleren in een “huiselijke” oorlog. En dat kan de bedoeling niet zijn. Vandaar hieropvolgend een aantal tips om een ruzie in goede banen te leiden op weg naar een goede afloop en een verbetering van je relatie.

Blijf rustig

Wanneer je bij jezelf een enorme woedebui voelt opborrelen, meldt dit dan bij je partner door aan te geven dat je dringend een aantal punten wilt bespreken, voordat je ontploft. Probeer te allen tijde je kalmte te bewaren, mocht dit niet direct lukken wacht dan even voordat je losbarst. Wanneer de kalmte terug is meld je wat je te melden hebt, blijf redelijk en geef de ander de tijd en mogelijkheid om te reageren.

Persoonlijke beledigingen helpen niet

Ook bij het uitpraten van een ruzie kun je het beste zo kalm mogelijk te blijven maar vooral redelijk. Zelfs al zou je de behoefte hebben om je partner uit te schelden voor al wat mooi en lelijk is, reken er dan op dat je met gelijke munt terugbetaald zult worden en misschien nog wel erger. Dit zal dus zeker niet leiden tot het uitpraten van een ruzie.

Blijf bij het probleem waar het om gaat

Heel vaak gebeurt het dat er pas een ruzie ontstaat wanneer de laatste druppel de emmer heeft doen overlopen. Vast staat dat je dan eigenlijk al veel te lang gewacht hebt om iets uit te praten. Het gevolg hiervan is dat er vaak een heleboel punten tegelijk besproken moeten worden. Het is zo gemakkelijk om er allerlei andere dingen bij te halen, ook alle ergernissen, zodat je op een gegeven ogenblik niet eens meer weet waar het om gaat. Hierdoor zul je ook alle redelijkheid verliezen. Voorkom dit door iedere keer zodra je het ergens niet mee eens bent dit te melden en samen een oplossing te vinden.

Spreek duidelijke taal

Zeg niet “jij doet altijd dit” als je partner datgene pas voor de tweede keer doet. Beschuldig je partner ook niet dat er nooit iets gedaan wordt terwijl je in werkelijkheid bedoelt “ik wilde heel graag dat je dat voor me deed. Maar je deed het niet, zou je het alsnog voor me willen doen?” Wees dus heel voorzichtig met het denken van “ik denk wel dat mijn partner dat weet en of doet”, zonder het daadwerkelijk gevraagd of gezegd te hebben. Wij mensen kunnen nog steeds geen complete gedachten lezen.

Ik haat je

Het maakt niet uit of je boos of verdrietig bent. Zeg iets niet als je het niet werkelijk meent. Zeg dan “ik vind het vervelend als je dit doet of zegt” en leg uit hoe jij je hierdoor voelt. Verklaar geen haat in de heetst van de strijd. Mocht dit toch een keer gebeuren weet dat; haat, en ik hou van je, dus liefde, erg dicht bij elkaar liggen. Het kan ook een kreet zijn “ik hou zo veel van jou maar waarom doe je dit, ik voel me hierdoor zo rot”.

Maak van een mug geen olifant

Twee plus twee is nog steeds geen 38. En het heeft totaal geen zin iets uit zijn verband te rukken. Laat je door woede niet leiden tot het stellen van ultimatums of je relatie dood te verklaren. Waar het ook om gaat, één ruzie betekent nog niet het einde. Dus sta jezelf niet toe de belangrijkheid van een incident op te blazen.

Niet onderbreken

Als jij niet onderbroken wilt worden, doe het zelf dan ook niet. Als je niet wilt dat er tegen je wordt geschreeuwd, verhef je stem dan zelf ook niet. Een goede tactiek om iemand te laten stoppen met schreeuwen is door zelf rustig te praten. Hoe harder hij of zij praat, des te rustiger moet jij praten. Probeer geduldig en tolerant te zijn en jezelf in de schoenen te verplaatsen van die ander. Als je dat niet doet, verwacht dan ook niet van je partner dat die het wel doet.

Eindig niet met ruzie

Nadat je enkele grondregels over het ruziën hebt vastgelegd, moet je niet over de techniek van je partner gaan ruziën. Het is niet van belang wie wie onderbrak of wie begon met schreeuwen. Bij welk vernietigend gedrag je je ook maar lekker voelt, stop er mee.

Sorry zeggen

Zelfs als je denkt dat je niet schuldig bent aan de ruzie, maar je wel in het heetst van de strijd dingen hebt gezegd waarvan je spijt hebt, verontschuldig je hier dan specifiek voor. De woorden “het spijt me” hebben een magisch effect op een schuldig geweten en daarna zul je waarschijnlijk de verontschuldiging krijgen waarvan jij denkt dat je die verdient. Verontschuldig je niet voor iets waar jij je echt niet schuldig over voelt. En zeg niet “sorry maar..” Tenzij je zin hebt in de derde wereldoorlog. Let wel dat de verontschuldigen gevoelsmatig en met volle overtuiging bij je partner binnen komen en dat je partner deze ook accepteert. Zo niet, dan is de ruzie nog niet ten einde en zal er verder gepraat moeten worden. Het beste deel van een ruzie is het weer goed maken. Ja, het is een cliché, maar wel waar. Maak het goed, verklaar elkaar weer de liefde en knuffel!

Omgaan met jaloezie

Geef toe, dat je jaloers bent

Veel jaloerse mensen schamen zich voor hun jaloezie. Ze proberen deze te verdringen of te ontkennen. Dat leidt gewoonlijk niet tot een verbetering. Zo’n verbetering begint pas, als je je jaloezie onder ogen durft te zien.

Accepteer normale jaloezie

Een zekere mate van jaloezie is onvermijdelijk in de meeste liefdesrelaties. Liefde en jaloezie gaan nu eenmaal meestal samen, als twee zijden van een medaille. Als je geen enkele jaloezie wilt toestaan, kun je je beter niet in een liefdesavontuur storten.

Stop het controleergedrag

Hoewel je geen directe controle over je jaloeziegevoelens hebt, kun je wel steeds beslissen wat je met deze gevoelens doet. Geef er niet aan toe. Ga je partner niet controleren en onderwerp hem/haar niet aan een kruisverhoor. Je partner heeft recht op een eigen leven.

Maak van een liefdesrelatie geen vechtrelatie. Ga niet strijden om de liefde van je partner. Strategieën als ‘Oog om oog en tand om tand’ leveren in de liefde uitsluitend verliezers op. Een echtrelatie is geen vechtrelatie!

Voorkom emotionele afhankelijkheid

Beperk je sociale leven niet tot je liefdesrelatie. Daarmee maak je jezelf veel te afhankelijk van uw partner. Zorg voor voldoende andere sociale contacten en bezigheden.

Werk aan zelfvertrouwen

Laat je eigenwaarde niet afhangen van de liefde van je partner. Overdreven jaloezie komt, zoals we zien, vaak voort uit een gebrek aan zelf vertrouwen.

Omgekeerd leidt positief zelfvertrouwen vaak tot vermindering van jaloezie. Dus leer eerst jezelf lief te hebben. Hierdoor zal ook je zelfvertrouwen beter worden waardoor jaloezie afneemt.

Geef niet teveel aanleiding tot jaloeziegevoelens

Je kunt natuurlijk proberen om jaloezie te voorkomen. Ga je partner niet uittesten of op de proef stellen. Op deze wijze draag je bij aan een spelletje, waarbij alle partijen verliezen.

Neem geen verantwoordelijkheid voor de jaloezie gevoelens van je partner. Ze zeggen namelijk meer over je partner, dan over jou. Als je partner overdreven jaloers is, dan is dat niet jouw probleem. Voel je er daarom niet schuldig onder. Maar ga wel hulp voor de partner zoeken door middel van therapie.

Maak er geen ramp van

Ga niet over tot zelfmedelijden. Probeer te leven met een partner die kennelijk in dit opzicht onvolmaakt is. Wordt de situatie echt onhoudbaar, dan kunt u misschien beter het samenlevingscontract verbreken.

Beantwoord niet eindeloos elke ondervraging van je jaloerse partner Daarmee beloon je enkel zijn of haar vraaggedrag. Stel voor jezelf vast, hoever je wilt gaan met antwoord geven. Is de grens van het redelijke bereikt, stop dan.

Wees assertief

Maak je partner duidelijk, dat jaloezie zijn of haar probleem is en dat je partner er beter iets tegen kan doen. Wijs op de mogelijkheid om ervoor in therapie te gaan.

Bescherm jezelf tegen lichamelijk geweld.

Wees redelijk

Niet elk verzoek van je jaloerse partner is onredelijk. Maar dat is afhankelijk van persoonlijke beoordeling.

Omgaan met vreemdgaan of overspel

Heeft overspel of vreemdgaan een breuk geslagen in jullie relatie, maar willen jullie elkaar nog een tweede kans geven. Houd dan de volgende tips in je achterhoofd:

Een relatie die te maken krijgt met overspel, is een relatie in crisis. Wanneer een van de twee partners heimelijk seks en avontuur zoekt buiten de relatie, dan is er in ieder geval iets mis. Of het overspel nu gemeld of ontdekt wordt of wanneer het verborgen blijft. De basis van vertrouwen is aangetast.

Herstel is niet eenvoudig

Hoewel veel relaties sneuvelen nadat een van de partners is vreemdgegaan betekent overspel gelukkig niet altijd het einde van de relatie. Toch is het niet eenvoudig. Het herstel in vertrouwen vraagt tijd en de beschadiging, die je relatie heeft opgelopen, geneest ook niet in een paar dagen.

Anders verder met je partner

Samen verder gaan na overspel betekent dat je op een andere basis verder gaat. Het blinde vertrouwen dat er ooit was, komt nooit meer terug. Iets dat eigenlijk had moeten stoppen, krijgt een nieuwe kans. De prijs en inspanning die dat kost aan beide partijen is echter niet gering. Beide partijen dienen concessies te doen om tot een herstelde evenwichtige relatie te komen. Hieronder vind je tips om je relatie te redden.

Wees eerlijk

Wanneer je na overspel samen verder wilt, dient op de eerste plaats alles eerlijk opgebiecht te worden. Je hoeft niet tot in detail te vertellen wat je hebt uitgespookt en hoe geweldig dat was. Maar zeggen dat je een condoom gebruikt hebt terwijl je dat in werkelijkheid niet gedaan hebt, is onverstandig.

Sta open

Voor de bedrogen partner geldt: wanneer je je partner een kans wil geven om het weer goed te maken, moet je daar wel voor open staan. Hoe moeilijk dat misschien ook is. Vergeef je partner. Wanneer je je openstelt en bereid bent om er samen sterker uit te komen, kan dat er zelfs toe leiden dat je dichter bij elkaar komt te staan dan je stond. Er kan dan een liefdesrelatie ontstaan die gelouterd en volwassen geworden is. Omdat de zelfkennis is toegenomen, maar ook omdat je elkaar door de pijn en verdriet beter heb leren kennen.

Samen delen

Samen delen hangt natuurlijk samen met eerlijkheid en voor elkaar openstaan. Eenvoudig is dat niet. De angst dat de relatie helemaal stuk gaat is groot, en jullie zitten allebei met schuldgevoel. Uit angst het wankele evenwicht en broze vertrouwen te verstoren, ga je omzichtig met elkaar om. Met die omzichtigheid leg je een tijdbom onder je relatie. Alle ongeuite gevoelens en vragen willen er vroeg of laat toch uit. De trouwe partner heeft er recht op om alle angsten en boosheid te uiten. Voor de ontrouwe partner geldt: het is moeilijk om keer op keer met vragen en met boosheid van je partner geconfronteerd te worden. Maar je partner heeft er recht op. Je moet deze prijs betalen als je jouw relatie weer wilt herstellen, zonder dat er verborgen argwaan en wrok blijven liggen. Maar ook de ontrouwe partner moet zijn gevoelens kunnen uiten. De angst, de twijfel, de spijt, het schuldgevoel. Soms is het goed om afspraken te maken om, om de beurt je gevoelens te uiten zonder dat de ander je onderbreekt. Door deze uitwisseling van gevoelens kan een nieuwe en hechte intimiteit ontstaan. Je deelt dingen waar je het waarschijnlijk nooit met elkaar over gehad hebt. Wanneer dit niet mondeling gaat omdat de confrontatie te heftig is, koop dan een mooi schrift waar je gezamenlijk gebruik van kan maken door om de beurt er wat in te schrijven. Tevens kan dit ook gebruikt worden om de vragen die je hebt er in te schrijven zodat de ander rustig zijn of haar antwoorden er in kan zetten. Het geschrevene kan dienen als ondersteuning bij een mondeling gesprek.

Geef tijd en aandacht

Koester de relatie die jullie samen hebben en maak meer tijd voor elkaar vrij. Bekijk wat jullie leuk vinden om samen te doen en plan daar ook tijd voor in. Wees er als ‘bedrieger’ regelmatiger voor de ‘bedrogene’ als je partner daar behoefte aan heeft. Durf als bedrogene te vragen wat je nodig hebt. Evalueer je relatie ook op het vlak van de gewone dagelijkse taakverdeling. Nu is het moment om ingeslepen gewoontes grondig door elkaar te schudden.

Communiceer open met je partner

Wees eerlijker tegenover elkaar. Zeg het sneller als je iets stoort of dwars zit. Probeer samen te ontdekken wat je niet hebt gezien in je relatie. Wat is een beetje onder het tapijt geschoven en hoe kunnen jullie vermijden dat jullie terug op het punt komen waarop de kans bestaat dat het weer mis gaat? Durf open over je seksuele angsten en wensen te spreken. Wat vind je fijn en hoe zie je intimiteit?

Wraak en chantage

Binnen de liefde zijn er geen garanties. Bovenstaande tips kunnen je relatie helpen, maar ze bieden geen garantie dat het altijd goed zal blijven gaan. Wat voor bedrogen partners in ieder geval niet helpt is wraak nemen. Wat ook niet helpt is om het overspel keer op keer voor de voeten van je partner te gooien in een discussie. Voor bedriegende partners geldt dat het niet helpt om voortaan meer stiekem te doen. Leer van je fouten en wordt een beter mens. Vermijd te allen tijde emotionele chantage!

 


Hulp bij relatieproblemen

Volg een van onze trainingen

U kunt natuurlijk altijd overwegen een van onze trainingen te volgen. Impuls heeft een breed aanbod van trainingen, zowel individueel als in groepsverband te volgen. Elke training wordt gegeven door een deskundige professional. U vindt vast een training die bij u past!

Goldsteintraining sociale vaardigheden

Zomaar even een praatje maken met iemand in de straat. Een complimentje krijgen. Duidelijk vertellen wat je van iets vindt. Niet iedereen is hierin even vaardig en dat is ook niet erg. Maar als het een probleem is in je dagelijks leven, dan kan een training ‘Sociale vaardigheden’ uitkomst bieden.

Voor wie is deze training bedoeld?

De training is bedoeld voor alle volwassenen die hun sociale vaardigheden willen vergroten. De groep bestaat uit minimaal 5 en maximaal 8 personen.

Wat leert u?

Doel van de training is om het contact tussen jou en andere mensen gemakkelijker te maken. De trainer laat op video zien hoe je een bepaalde situatie kunt aanpakken en vervolgens ga je die situatie zelf oefenen in een rollenspel.

Het programma

De training bestaat uit vijf bijeenkomsten van twee uur. De bijeenkomsten vinden wekelijks plaats. Afhankelijk van de vragen van de deelnemers kunnen de volgende onderwerpen aan de orde komen:

Kosten

De totale kosten voor de gehele training bedragen € 5,- per deelnemer.

Veilig en vertrouwd

Impuls is een gecertificeerde welzijnsinstelling. Dat betekent onder meer dat wij ons houden aan de regels die gelden ten aanzien van uw privacy en klachtrecht.

Aanmelden?

Wilt u zich aanmelden voor deze training of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op via onderstaande gegevens.

Impuls Kerkrade
Marktstraat 6
6461 CX Kerkrade

Postbus 65
6460 AB Kerkrade

Telefoon: 045 – 545 63 51
Faxnummer: 045 – 546 41 99
info@impulskerkrade.nl

Contactpersonen: – Marga van Waterschoot – Joep Heuts

Maatschappelijk werk

Iedereen heeft wel eens te maken met kleine of grote problemen. Vaak kunt u die zelf oplossen. Of u kunt hiermee terecht bij familie of vrienden. Maar soms bieden die mogelijkheden geen oplossing. In dat geval biedt het maatschappelijk werk van Impuls hulp.

U kunt bij ons terecht als u persoonlijke problemen heeft of problemen met anderen, zoals uw partner, familie of buren. Er zijn allerlei oorzaken die tot problemen kunnen leiden. U kunt daarbij denken aan:

Wat kunnen wij voor u doen?

Onze maatschappelijk werkers luisteren naar uw verhaal. Als u dat wilt helpen ze u bij het zoeken naar een oplossing. In het eerste gesprek met een maatschappelijk werker vertelt u wat uw heeft meegemaakt, wat uw problemen zijn en wat u nodig heeft.

Daarna wordt gekeken welke maatschappelijk werker het beste bij u past. In de vervolggesprekken werkt u samen met de maatschappelijk werker aan de oplossing van uw probleem.

Veilig en vertrouwd

Onze maatschappelijk werker kost u niets en wij werken vertrouwelijk.

Uw maatschappelijk werker legt een dossier aan waarin alle contacten met en over u worden bijgehouden. Deze gegevens worden normaal gesproken twee jaar bewaard. Hoe uw gegevens worden verwerkt en opgeslagen staat in ons privacyreglement.  U kunt dit reglement en uw eigen gegevens inzien als u dat wilt. Vraag aan uw maatschappelijk werker naar de mogelijkheden.

Overleg met anderen

Soms is het voor de oplossing van uw problemen nodig om te overleggen met anderen, bijvoorbeeld de huisarts, gemeente of andere hulpverleners. We geven echter alleen informatie door aan anderen, als u daar zelf uitdrukkelijk toestemming voor geeft. U ondertekent hiervoor een schriftelijke verklaring.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het hoofdkantoor van Impuls.

Raadpleeg voor de spreekuurtijden van Maatschappelijk Werk onze spreekuurpagina.

Uit de schaduw van de ander!

Uitgescholden, bedreigd of gestalkt, geslagen, geschopt of bij de keel gegrepen? Gecontroleerd, financieel uitgebuit of seksueel misbruikt? Het zijn slechts enkele vormen van huiselijk geweld. Vaak zijn het vrouwen die hier slachtoffer van worden en veel vrouwen durven er niet over te praten of schamen zich dat het juist hen overkomt. Toch is het belangrijk om er iets aan te doen. Huiselijk geweld stopt namelijk niet vanzelf. Herken je jezelf in een van bovenstaande situaties? Dan is deze groep zeker iets voor jou!

Voor wie is de groep bedoeld?

De groep is bedoeld voor vrouwen die:

Wat gaan we doen?

We gaan aan de slag met het verwerken van ervaringen van huiselijk geweld. Daarnaast leer je ook om je eigen kracht te vergroten om in de toekomst de situatie de baas te blijven. Enkele thema’s die tijdens de groepsbijeenkomsten aan bod komen zijn:

Praktisch informatie

Verschillende keren per jaar start er een nieuwe groep, die maximaal uit 10 vrouwen bestaat. Elke cursus bestaat uit 18 bijeenkomsten en elke bijeenkomst duurt tweeënhalf uur. Na deelname aan de groep is er na 3 maanden én na 6 maanden een nazorgbijeenkomst. Deelname aan de groep is gratis, incl. koffie en thee.

Meer informatie en aanmelden

Wilt u meer weten over de cursus of wilt u zich aanmelden? Neem dan contact op met afdeling Maatschappelijk Werk van Impuls, telefoon: (045) 545 63 51

Neem gerust contact met ons op

U kunt altijd contact met ons opnemen. Zelfs anoniem. Samen bekijken we hoe we uw probleem kunnen oplossen. Wil je anoniem blijven, of zo snel mogelijk geholpen worden? Maak dan gebruik van onze e-mailhulp. Heeft u liever persoonlijk contact? Dan kunt u ook gewoon een afspraak maken. We helpen u dan graag op één van onze locaties.

E-mailhulp

Via e-mail kun je anoniem blijven of zo snel mogelijk geholpen worden. Stuur ons een e-mail en je krijgt binnen drie werkdagen antwoord van een professional.
E-mail

Spreekuren

Soms is het fijn om met iemand te praten. Gewoon met elkaar aan tafel. Als je dat wilt, kun je naar een van onze spreekuren komen. Maak een afspraak via het hoofdkantoor.

Afspraak

Impuls Kerkrade © 2015 - Creatief ontwerp door Marc Bijl - Technische realisatie door Xlab