Breuk of scheiding

Als relatieproblemen te lang aanhouden en niet met professionele begeleiding kunnen worden opgelost, is een relatiebreuk of scheiding de enige oplossing. Uiteindelijk leidt dat vaak tot opluchting. Maar daarvoor is het eerst nodig om door een heftig, vaak emotioneel proces te gaan.

Informatie over breuk of scheiding

Of je samenwoont of getrouwd bent, bij een breuk of scheiding zullen, naast de verschillende emoties zoals o.a verdriet , teleurstelling, boosheid, en misschien ook opluchting, heel wat zaken geregeld moeten worden. Denk hierbij aan feitelijke, juridische, financiële en fiscale zaken.

Als er kinderen zijn, zal er ook een goede omgangsregeling voor de kinderen geregeld moeten worden. Anders kunnen kinderen in een loyaliteitsconflict terecht komen.

Belangrijk is dat je een scheiding ook kunt zien als een nieuwe kans om opnieuw te starten en je te richten op wat jij belangrijk vindt in het leven.

 


Tips bij breuk of scheiding

Je kunt informatie vinden op de volgende websites:

 


Hulp bij breuk of scheiding

Volg een van onze trainingen

U kunt natuurlijk altijd overwegen een van onze trainingen te volgen. Impuls heeft een breed aanbod van trainingen, zowel individueel als in groepsverband te volgen. Elke training wordt gegeven door een deskundige professional. U vindt vast een training die bij u past!

Maatschappelijk werk

Iedereen heeft wel eens te maken met kleine of grote problemen. Vaak kunt u die zelf oplossen. Of u kunt hiermee terecht bij familie of vrienden. Maar soms bieden die mogelijkheden geen oplossing. In dat geval biedt het maatschappelijk werk van Impuls hulp.

U kunt bij ons terecht als u persoonlijke problemen heeft of problemen met anderen, zoals uw partner, familie of buren. Er zijn allerlei oorzaken die tot problemen kunnen leiden. U kunt daarbij denken aan:

 • verwerking van een ingrijpende gebeurtenis, zoals het verlies van iemand waarvan u hield;
 • eenzaamheid;
 • scheiding van uw partner;
 • geweld in of buiten het gezin;
 • relatieproblemen;
 • een conflict met uw werkgever.

Wat kunnen wij voor u doen?

Onze maatschappelijk werkers luisteren naar uw verhaal. Als u dat wilt helpen ze u bij het zoeken naar een oplossing. In het eerste gesprek met een maatschappelijk werker vertelt u wat uw heeft meegemaakt, wat uw problemen zijn en wat u nodig heeft.

Daarna wordt gekeken welke maatschappelijk werker het beste bij u past. In de vervolggesprekken werkt u samen met de maatschappelijk werker aan de oplossing van uw probleem.

Veilig en vertrouwd

Onze maatschappelijk werker kost u niets en wij werken vertrouwelijk.

Uw maatschappelijk werker legt een dossier aan waarin alle contacten met en over u worden bijgehouden. Deze gegevens worden normaal gesproken twee jaar bewaard. Hoe uw gegevens worden verwerkt en opgeslagen staat in ons privacyreglement.  U kunt dit reglement en uw eigen gegevens inzien als u dat wilt. Vraag aan uw maatschappelijk werker naar de mogelijkheden.

Overleg met anderen

Soms is het voor de oplossing van uw problemen nodig om te overleggen met anderen, bijvoorbeeld de huisarts, gemeente of andere hulpverleners. We geven echter alleen informatie door aan anderen, als u daar zelf uitdrukkelijk toestemming voor geeft. U ondertekent hiervoor een schriftelijke verklaring.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het hoofdkantoor van Impuls.

Raadpleeg voor de spreekuurtijden van Maatschappelijk Werk onze spreekuurpagina.

Uit de schaduw van de ander!

Uitgescholden, bedreigd of gestalkt, geslagen, geschopt of bij de keel gegrepen? Gecontroleerd, financieel uitgebuit of seksueel misbruikt? Het zijn slechts enkele vormen van huiselijk geweld. Vaak zijn het vrouwen die hier slachtoffer van worden en veel vrouwen durven er niet over te praten of schamen zich dat het juist hen overkomt. Toch is het belangrijk om er iets aan te doen. Huiselijk geweld stopt namelijk niet vanzelf. Herken je jezelf in een van bovenstaande situaties? Dan is deze groep zeker iets voor jou!

Voor wie is de groep bedoeld?

De groep is bedoeld voor vrouwen die:

 • slachtoffer zijn (geweest) van huiselijk geweld;
 • geweldservaringen in hun leven een plek willen geven;
 • geen ‘slachtoffer’ meer willen zijn;
 • een toekomst willen opbouwen zonder geweld.

Wat gaan we doen?

We gaan aan de slag met het verwerken van ervaringen van huiselijk geweld. Daarnaast leer je ook om je eigen kracht te vergroten om in de toekomst de situatie de baas te blijven. Enkele thema’s die tijdens de groepsbijeenkomsten aan bod komen zijn:

 • verbeteren van je zelfbeeld;
 • opkomen voor jezelf;
 • geweld in relaties;
 • man/vrouw verhoudingen;
 • overlevingsstrategieën;
 • aangeven van grenzen.

Praktisch informatie

Verschillende keren per jaar start er een nieuwe groep, die maximaal uit 10 vrouwen bestaat. Elke cursus bestaat uit 18 bijeenkomsten en elke bijeenkomst duurt tweeënhalf uur. Na deelname aan de groep is er na 3 maanden én na 6 maanden een nazorgbijeenkomst. Deelname aan de groep is gratis, incl. koffie en thee.

Meer informatie en aanmelden

Wilt u meer weten over de cursus of wilt u zich aanmelden? Neem dan contact op met afdeling Maatschappelijk Werk van Impuls, telefoon: (045) 545 63 51

Neem gerust contact met ons op

U kunt altijd contact met ons opnemen. Zelfs anoniem. Samen bekijken we hoe we uw probleem kunnen oplossen. Wil je anoniem blijven, of zo snel mogelijk geholpen worden? Maak dan gebruik van onze e-mailhulp. Heeft u liever persoonlijk contact? Dan kunt u ook gewoon een afspraak maken. We helpen u dan graag op één van onze locaties.

E-mailhulp

Via e-mail kun je anoniem blijven of zo snel mogelijk geholpen worden. Stuur ons een e-mail en je krijgt binnen drie werkdagen antwoord van een professional.
E-mail

Spreekuren

Soms is het fijn om met iemand te praten. Gewoon met elkaar aan tafel. Als je dat wilt, kun je naar een van onze spreekuren komen. Maak een afspraak via het hoofdkantoor.

Afspraak

Impuls Kerkrade © 2015 - Creatief ontwerp door Marc Bijl - Technische realisatie door Xlab