Ouderenwelzijn

Gezond oud worden willen we allemaal graag. Maar wat als een en ander wat moeilijker gaat? Bijvoorbeeld qua mobiliteit of eenzaamheid? Hoe wordt u gezond ouder of waar kunt u met vragen over ouder worden terecht? Ook als naaste van een ouder wordend iemand kunt u contact opnemen met Impuls.

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

Bewegen

Als mensen ouder worden, vermindert in het algemeen ook spierkracht en mobiliteit. Dat kunt u laten gebeuren, maar u kunt er ook actief iets aan doen. Impuls heeft een ruim aanbod aan beweeggroepen, waar u als senior in groepsverband aan kunt deelnemen. In de brochure ‘Kerkradeactief’ hebben wij, naast ander aanbod, beweeggroepen voor u per buurt en stadsdeel weergegeven. Blader eens door deze brochure en kijk of er een leuke beweegactiviteit voor u tussen zit!

Ontmoeting

Sociaal contact is voor senioren van groot belang om te kunnen blijven meedoen in de maatschappij. Elkaar ontmoeten of deelnemen aan activiteiten bevordert dit sociaal contact. Waar kunt u terecht voor inloop- en ontmoetingsactiviteiten bij u in de buurt? Is er iets leuks te doen in mijn buurt? Impuls heeft in vrijwel elke buurt locaties waar men kan binnenlopen voor informatie, gezelligheid en ontmoeting of gewoon alleen voor een kopje koffie of thee. Bekijk de pagina wijkpunten om te zien waar u terecht kunt.

Eenzaamheid

Helaas is eenzaamheid een veel voorkomend probleem bij senioren. Het verlies van dierbaren om u heen kan leiden tot sociaal isolement. Waar kunt u terecht als u eenzaam bent of als u zich eenzaam voelt? Zijn er lotgenoten waar u kunt aankloppen voor een luisterend oor? Wat kunt u zelf doen aan eenzaamheid? Impuls kan u hierbij helpen. Door u te attenderen op mogelijkheden voor ontmoeting bij u in de buurt bijvoorbeeld.

Bent u eenzaam of is iemand uit uw omgeving eenzaam? Neem dan contact op met het meldpunt Eenzaamheid via 045 – 545 6351.

Boodschappenbus

De boodschappenbus is bedoeld voor senioren, die door diverse omstandigheden niet meer in de gelegenheid zijn zelf hun boodschappen te doen: zelfstandig wonende 65-plussers die niet meer zo vaak het huis uit komen. Op deze manier kun je je zelfstandigheid behouden en actief mee blijven doen in de samenleving. De boodschappenbus gaat per wijk ritten verzorgen naar de supermarkten in de buurt. Je wordt thuis opgehaald, naar de supermarkt vervoerd en weer thuis gebracht. Tevens word je door vrijwilligers begeleid en geholpen bij het boodschappen doen.

Om gebruik te maken van de boodschappenbus, kunt u zich aanmelden via Impuls, 045 – 545 6351.

Automaatje

Wie minder mobiel is en afhankelijk is van anderen voor vervoer, kan het ANWB AutoMaatje gebruiken. Vrijwilligers brengen inwoners van Kerkrade naar hun bestemming.

Dat doen ze met hun eigen auto. ANWB AutoMaatje is geen taxidienst, maar echt bedoeld voor mensen die zonder vervoer nauwelijks de deur uit kunnen. Vrijwilligers van Impuls verzorgen het ritje naar de huisarts, tandarts, fysiotherapeut, apotheek of gemeentehuis, maar ook naar de kapper of pedicure of naar een vriend(in).

Hoe werkt het? 

Iemand die ANWB AutoMaatje wil gebruiken, meldt zich uiterlijk twee werkdagen van tevoren telefonisch of per e-mail aan bij Impuls. Impuls schakelt dan één van de vrijwilligers in. Klanten betalen 30 cent per kilometer aan de chauffeur. Ook moeten klanten een WA-verzekering hebben om eventuele schade aan de auto te vergoeden. Vanwege de hoge brandstofkosten wordt de vergoeding tijdelijk verhoogd naar 35 cent per kilometer.

AutoMaatje is een idee van de ANWB dat wordt gesteund door vrijwilligersorganisatie Impuls en de gemeente Kerkrade.

Wil je meer informatie of een rit reserveren, dan kun je op maandag-, woensdag- en vrijdagochtend contact met ons opnemen tussen 9.00 en 11.00 uur. Bel dan naar het nummer 06 – 18 964 697. Of stuur een mail naar automaatje@impulskerkrade.nl. Je ontvangt binnen 5 dagen een reactie.