Wonen voor senioren

Veel senioren willen graag blijven wonen in de woning waar ze oud zijn geworden. Soms kan dat, maar het is niet altijd vanzelfsprekend. Fysieke beperkingen zorgen voor de meeste problemen. Het streven is om dan de woning aan te passen, maar soms moet ervoor worden gekozen te verhuizen.

Informatie over wonen voor senioren

Als je ouder wordt kan de woning waarin je woont niet meer geschikt voor je zijn. Bijvoorbeeld omdat er trappen zijn of dat hij te groot geworden is. Het tuinonderhoud wordt te inspannend. Je kunt kiezen voor aanpassingen aan je woning of verhuizen.


Tips bij wonen voor senioren

Mocht je ervoor kiezen om te verhuizen naar een huurwoning, dan is het belangrijk dat je je laat inschrijven bij de Woningvereniging van jouw voorkeur.

Wil je de woning aanpassen, dan zijn er veel mogelijkheden. Van een aangepaste toilet tot en met traplift. Via de WMO van de gemeente Kerkrade bestaat er voor een aantal aanpassingen een voorziening. Hiervoor is wel een eigen bijdrage verplicht.

Let op: wordt de aanpassing te duur, dan kan de gemeente adviseren om te gaan verhuizen.


Hulp bij wonen voor senioren

Volg een van onze trainingen

U kunt natuurlijk altijd overwegen een van onze trainingen te volgen. Impuls heeft een breed aanbod van trainingen, zowel individueel als in groepsverband te volgen. Elke training wordt gegeven door een deskundige professional. U vindt vast een training die bij u past!

Training Budgetcoaching

Heeft u problemen met het op orde houden van uw administratie? Of komt u aan het einde van de maand niet uit met uw inkomen? Maakt u enveloppen niet meer open en is uw administratie onoverzichtelijk? Heeft u geen overzicht over uw inkomsten en uitgaven? Dan kan Budgetcoaching uitkomst bieden. Onze deskundige budgetscoaches helpen u graag op weg!

Vriendenkring

Wat is de vriendenkring?

Een vriendenkring is een groep mensen die samen leuke activiteiten ondernemen. Vaak is contact maken makkelijker tijdens een activiteit. Door samen met iets bezig te zijn, bijvoorbeeld koken, ontstaan er contacten tussen de deelnemers onderling.
We hebben inmiddels heel wat leuke reacties gehad van deelnemers! Zo vertelde iemand dat hij tijdens het samenzijn meer gepraat had dan de hele afgelopen maand!De bijeenkomsten zijn divers en voor ieder wat wils. Zo zijn er kookactiviteiten, knutselen, wandelen, maar ook gewoon gezellig een kopje koffie samen drinken.
Heb je suggesties voor een bijeenkomst? Deze zijn natuurlijk van harte welkom!

Wie kan zich aansluiten bij een Vriendenkring?

Iedereen in Kerkrade die op zoek is naar mensen met wie het klikt en met wie u iets leuks kunt doen, kan zich aansluiten, ook mensen die slecht ter been zijn of een rolstoel gebruiken.
De Vriendenkring is een groep mensen die samen leuke dingen ondernemen. Tijdens deze activiteiten kunnen er onderlinge contacten ontstaan. Het kan ook zo zijn dat mensen elkaar ontmoeten buiten de Vriendenkring. Zo zijn er al verschillende vriendschappen ontstaan.

Hoe werkt het?

 • Als u zich aanmeldt, nodigen wij je vrijblijvend uit voor een kennismakingsgesprek of komen we bij jou op bezoek. Tijdens dit gesprek komen jouw interesses, persoonlijke wensen en je verwachtingen aan bod. Daarnaast vertellen we je het één en ander over de Vriendenkring.
 • Sommige mensen vinden het leuk om mee te helpen tijdens het samenzijn, anderen blijven liever wat op de achtergrond. Bij de Vriendenkring kun je gewoon jezelf zijn.
 • Als je wilt, meldt de contactpersoon je aan voor de Vriendenkring.
 • Voor alle bijeenkomsten word je telefonisch uitgenodigd. Eén van onze vrijwilligers zal je een week voorafgaand aan de activiteit, telefonisch benaderen om te informeren of je deelneemt aan de activiteit.
 • Deelnemen aan een Vriendenkring en de begeleiding hiervan kost je niets! Echter voor de benodigdheden tijdens een samenkomst vragen wij een minimale bijdrage van € 3,-.

Enthousiast geworden?

Wil je ook graag meedoen aan de Vriendenkring, of wil je helpen als vrijwilliger? Meld je dan nu aan bij de medewerkers van de Vriendenkring.

Maatschappelijk Werk
Marktstraat 6
6461 CX Kerkrade
Telefoon (045) 545 63 51
E-mail vriendenkring@impulskerkrade.nl

Daarnaast zijn wij ook op Facebook te vinden via de zoekfunctie: Vriendenkring Impuls

Maatschappelijk werk

Iedereen heeft wel eens te maken met kleine of grote problemen. Vaak kunt u die zelf oplossen. Of u kunt hiermee terecht bij familie of vrienden. Maar soms bieden die mogelijkheden geen oplossing. In dat geval biedt het maatschappelijk werk van Impuls hulp.

U kunt bij ons terecht als u persoonlijke problemen heeft of problemen met anderen, zoals uw partner, familie of buren. Er zijn allerlei oorzaken die tot problemen kunnen leiden. U kunt daarbij denken aan:

 • verwerking van een ingrijpende gebeurtenis, zoals het verlies van iemand waarvan u hield;
 • eenzaamheid;
 • scheiding van uw partner;
 • geweld in of buiten het gezin;
 • relatieproblemen;
 • een conflict met uw werkgever.

Wat kunnen wij voor u doen?

Onze maatschappelijk werkers luisteren naar uw verhaal. Als u dat wilt helpen ze u bij het zoeken naar een oplossing. In het eerste gesprek met een maatschappelijk werker vertelt u wat uw heeft meegemaakt, wat uw problemen zijn en wat u nodig heeft.

Daarna wordt gekeken welke maatschappelijk werker het beste bij u past. In de vervolggesprekken werkt u samen met de maatschappelijk werker aan de oplossing van uw probleem.

Veilig en vertrouwd

Onze maatschappelijk werker kost u niets en wij werken vertrouwelijk.

Uw maatschappelijk werker legt een dossier aan waarin alle contacten met en over u worden bijgehouden. Deze gegevens worden normaal gesproken twee jaar bewaard. Hoe uw gegevens worden verwerkt en opgeslagen staat in ons privacyreglement.  U kunt dit reglement en uw eigen gegevens inzien als u dat wilt. Vraag aan uw maatschappelijk werker naar de mogelijkheden.

Overleg met anderen

Soms is het voor de oplossing van uw problemen nodig om te overleggen met anderen, bijvoorbeeld de huisarts, gemeente of andere hulpverleners. We geven echter alleen informatie door aan anderen, als u daar zelf uitdrukkelijk toestemming voor geeft. U ondertekent hiervoor een schriftelijke verklaring.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het hoofdkantoor van Impuls.

Raadpleeg voor de spreekuurtijden van Maatschappelijk Werk onze spreekuurpagina.

Neem gerust contact met ons op

U kunt altijd contact met ons opnemen. Zelfs anoniem. Samen bekijken we hoe we uw probleem kunnen oplossen. Wil je anoniem blijven, of zo snel mogelijk geholpen worden? Maak dan gebruik van onze e-mailhulp. Heeft u liever persoonlijk contact? Dan kunt u ook gewoon een afspraak maken. We helpen u dan graag op één van onze locaties.

E-mailhulp

Via e-mail kun je anoniem blijven of zo snel mogelijk geholpen worden. Stuur ons een e-mail en je krijgt binnen drie werkdagen antwoord van een professional.
E-mail

Spreekuren

Soms is het fijn om met iemand te praten. Gewoon met elkaar aan tafel. Als je dat wilt, kun je naar een van onze spreekuren komen. Maak een afspraak via het hoofdkantoor.

Afspraak

Impuls Kerkrade © 2015 - Creatief ontwerp door Marc Bijl - Technische realisatie door Xlab