Welzijn voor senioren

Naarmate mensen ouder worden, gaan ze meer en meer nadenken over de kwaliteit van het leven. Ze voelen zich vaak afhankelijk van de omstandigheden, zoals hun gezondheid. En vergeten dat ze zelf de regie over hun leven hebben. Essentieel hierbij is de vraag: wat kan ik nog? En misschien nog belangrijker: wat wil ik nog?

Informatie over welzijn voor senioren

Je hebt niet meer de druk van het arbeidsproces. Maar je krijgt mogelijk wel te maken met vele vormen van verandering: mensen uit je directe omgeving komen te overlijden. Of misschien krijg je wel te maken met een verminderde gezondheid die beperkingen met zich meebrengt. Toch is het belangrijk om zelf te blijven bepalen hoe je leven eruit ziet. Het heft in eigen hand houden.

 


Tips bij welzijn voor senioren

Wat wil ik graag?

Denk na over je huidige situatie en over je verleden. Wat wil je nog bereiken? Wat zou je willen veranderen? Wat zou je gelukkiger maken? Waar zou je mee geholpen zijn?

Denk ook eens na over je eigen “levenservaringen”, je eigen levensverhaal. Iedereen, ook jij, heeft zijn eigen verhaal. Zo heb je in de loop der jaren mindere momenten, maar ook zeker betere tijden meegemaakt. Het is belangrijk om hier even bij stil te staan, want die ervaringen hebben je gemaakt tot wie je nu bent. Een uniek mens.

Misschien vind je het wel fijn om eens over die momenten te praten. Met een ouderenadviseur of vrijwilliger, of met andere mensen in je buurt. Misschien zitten ze wel op je te wachten, op jiouw unieke verhaal, jouw levenservaring, jouw hulp of ondersteuning, of gewoonweg als een luisterend oor.

Wat kan ik nog zelf?

Om te bereiken wat je wilt, is het dus belangrijk te weten waar je kracht ligt. Mensen kunnen altijd veel meer dan ze denken. Wat zijn jouw sterke eigenschappen, wat kun je goed, wat is je kennis? Denk er zelf over na en vraag het ook eens aan mensen die je kent.

Hoe ga ik op weg?

Denk eens na over hoe je nieuwe sterke kanten wilt krijgen, met andere woorden, wat ga ik doen, en wat heb ik daarvoor nodig? Denk hierbij aan: het volgen van een cursus, iemand die met je meedenkt (coach), studieboek, computer, internet, leren als vrijwilliger.

Eigen sociale contacten

Het behoud van goede contacten is voor veel mensen erg belangrijk. Dat betekent dat ze een gevarieerd netwerk hebben van relaties, inclusief een aantal intieme relaties. Kortom: een sociaal netwerk. Er kan van alles gebeuren in je leven: pensionering, verlies partner, verhuizing, beperkte financiële middelen, verslechterende gezondheid, verlies van geloof in eigen kunnen, en het idee dat sommige activiteiten niet meer horen vanaf een bepaalde leeftijd. Dit soort gebeurtenissen kunnen er toe leiden dat je je nutteloos gaat voelen. Je gaat je vervelen, neemt geen initiatief meer tot het leggen van contact, je krijgt minder lichaamsbeweging, wat tot gevolg kan hebben dat je je eenzaam kunt gaan voelen. Terwijl juist het behoud van goede contacten belangrijk is voor je welbevinden! Een sociaal netwerk, of je sociale contacten, zijn dus alle betekenisvolle mensen om je heen die steun bieden, en je kwaliteit van leven doen toenemen. En dit sociaal netwerk kan dus zeker van belang zijn bij het realiseren van je persoonlijke doelen.

Gebruik van het sociale netwerk

Je hoeft niet alles zelf te kunnen, maar je kunt dus ook gebruik maken van je sociale contacten of netwerk. Heel veel mensen willen graag helpen. Een ander helpen geeft een goed gevoel. Misschien kun je ook iets terug doen of zelfs andere mensen helpen. Zoals we al eerder zeiden: iedereen heeft sterke eigenschappen, vaardigheden of kennis.

 


Hulp bij welzijn voor senioren

Volg een van onze trainingen

U kunt natuurlijk altijd overwegen een van onze trainingen te volgen. Impuls heeft een breed aanbod van trainingen, zowel individueel als in groepsverband te volgen. Elke training wordt gegeven door een deskundige professional. U vindt vast een training die bij u past!

Vriendenkring

Wat is de vriendenkring?

Een vriendenkring is een groep mensen die samen leuke activiteiten ondernemen. Vaak is contact maken makkelijker tijdens een activiteit. Door samen met iets bezig te zijn, bijvoorbeeld koken, ontstaan er contacten tussen de deelnemers onderling.
We hebben inmiddels heel wat leuke reacties gehad van deelnemers! Zo vertelde iemand dat hij tijdens het samenzijn meer gepraat had dan de hele afgelopen maand!De bijeenkomsten zijn divers en voor ieder wat wils. Zo zijn er kookactiviteiten, knutselen, wandelen, maar ook gewoon gezellig een kopje koffie samen drinken.
Heb je suggesties voor een bijeenkomst? Deze zijn natuurlijk van harte welkom!

Wie kan zich aansluiten bij een Vriendenkring?

Iedereen in Kerkrade die op zoek is naar mensen met wie het klikt en met wie u iets leuks kunt doen, kan zich aansluiten, ook mensen die slecht ter been zijn of een rolstoel gebruiken.
De Vriendenkring is een groep mensen die samen leuke dingen ondernemen. Tijdens deze activiteiten kunnen er onderlinge contacten ontstaan. Het kan ook zo zijn dat mensen elkaar ontmoeten buiten de Vriendenkring. Zo zijn er al verschillende vriendschappen ontstaan.

Hoe werkt het?

Enthousiast geworden?

Wil je ook graag meedoen aan de Vriendenkring, of wil je helpen als vrijwilliger? Meld je dan nu aan bij de medewerkers van de Vriendenkring.

Maatschappelijk Werk
Marktstraat 6
6461 CX Kerkrade
Telefoon (045) 545 63 51
E-mail vriendenkring@impulskerkrade.nl

Daarnaast zijn wij ook op Facebook te vinden via de zoekfunctie: Vriendenkring Impuls

Maatschappelijk werk

Iedereen heeft wel eens te maken met kleine of grote problemen. Vaak kunt u die zelf oplossen. Of u kunt hiermee terecht bij familie of vrienden. Maar soms bieden die mogelijkheden geen oplossing. In dat geval biedt het maatschappelijk werk van Impuls hulp.

U kunt bij ons terecht als u persoonlijke problemen heeft of problemen met anderen, zoals uw partner, familie of buren. Er zijn allerlei oorzaken die tot problemen kunnen leiden. U kunt daarbij denken aan:

Wat kunnen wij voor u doen?

Onze maatschappelijk werkers luisteren naar uw verhaal. Als u dat wilt helpen ze u bij het zoeken naar een oplossing. In het eerste gesprek met een maatschappelijk werker vertelt u wat uw heeft meegemaakt, wat uw problemen zijn en wat u nodig heeft.

Daarna wordt gekeken welke maatschappelijk werker het beste bij u past. In de vervolggesprekken werkt u samen met de maatschappelijk werker aan de oplossing van uw probleem.

Veilig en vertrouwd

Onze maatschappelijk werker kost u niets en wij werken vertrouwelijk.

Uw maatschappelijk werker legt een dossier aan waarin alle contacten met en over u worden bijgehouden. Deze gegevens worden normaal gesproken twee jaar bewaard. Hoe uw gegevens worden verwerkt en opgeslagen staat in ons privacyreglement.  U kunt dit reglement en uw eigen gegevens inzien als u dat wilt. Vraag aan uw maatschappelijk werker naar de mogelijkheden.

Overleg met anderen

Soms is het voor de oplossing van uw problemen nodig om te overleggen met anderen, bijvoorbeeld de huisarts, gemeente of andere hulpverleners. We geven echter alleen informatie door aan anderen, als u daar zelf uitdrukkelijk toestemming voor geeft. U ondertekent hiervoor een schriftelijke verklaring.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het hoofdkantoor van Impuls.

Raadpleeg voor de spreekuurtijden van Maatschappelijk Werk onze spreekuurpagina.

Neem gerust contact met ons op

U kunt altijd contact met ons opnemen. Zelfs anoniem. Samen bekijken we hoe we uw probleem kunnen oplossen. Wil je anoniem blijven, of zo snel mogelijk geholpen worden? Maak dan gebruik van onze e-mailhulp. Heeft u liever persoonlijk contact? Dan kunt u ook gewoon een afspraak maken. We helpen u dan graag op één van onze locaties.

E-mailhulp

Via e-mail kun je anoniem blijven of zo snel mogelijk geholpen worden. Stuur ons een e-mail en je krijgt binnen drie werkdagen antwoord van een professional.
E-mail

Spreekuren

Soms is het fijn om met iemand te praten. Gewoon met elkaar aan tafel. Als je dat wilt, kun je naar een van onze spreekuren komen. Maak een afspraak via het hoofdkantoor.

Afspraak

 

 

Impuls Kerkrade © 2015 - Creatief ontwerp door Marc Bijl - Technische realisatie door Xlab