Financiën voor senioren

Zonder dat mensen het weten, blijken er vaak speciale regelingen te zijn. Ook senioren kunnen gebruik maken van regelingen waardoor zij er financieel op vooruit gaan. Denk aan AOW toeslag, aanvullende inkomensvoorziening, en alleenstaande ouderenkorting. We zetten er een aantal voor je op een rij.

Tips bij financiën voor senioren

AOW Pensioen

Iedere ingezetene die tussen zijn 15e en 65e verjaardag in Nederland heeft gewoond of gewerkt, ontvangt vanaf de dag dat hij 65 jaar wordt een AOW-pensioen van de Sociale Verzekeringsbank. De hoogte van het pensioen wordt bepaald door hoelang deze ingezetene in die periode in Nederland heeft gewerkt. Voor de meeste mensen geldt dat zij een volledig pensioen ontvangen, maar als iemand 4 jaar in het buitenland woonde, dan ontvangt hij een korting van 8% op het volledige pensioen.

Bedrijfspensioen

Voor werknemers die vanaf hun 25e verjaardag hebben gewerkt, geldt over het algemeen dat zij een bedrijfspensioen hebben opgebouwd. Dit pensioen wordt (meestal) uitbetaald vanaf de maand waarin iemand 65 jaar wordt. Soms is het door opheffing of overname van pensioenfondsen niet helemaal duidelijk waar de pensioenen nu zijn ondergebracht. Op de website www.mijnpensioenoverzicht.nl kan iedereen met zijn Digi-D code zijn pensioenrechten inzien.

Soms is een pensioen te klein om in termijnen uit te betalen. Dan zal een pensioenfonds voorstellen om het gehele opgebouwde pensioen ineens uit te betalen. Dit heeft pensioenafkoop. Het is meestal wel praktisch, maar kan ook gevolgen hebben voor de inkomstenbelasting. De klant moet zich daarom goed laten informeren door een pensioenadviseur of de Belastingdienst.

Aanvullende inkomensvoorziening

De Aanvullende inkomensvoorziening Ouderen (AIO-aanvulling) is bedoeld voor mensen van 65 jaar en ouder met een onvolledig AOW-pensioen. Meestal zijn dit mensen die op latere leeftijd naar Nederland zijn gekomen, en daarom geen volledige AOW hebben opgebouwd. Of het zijn mensen die een langere periode in het buitenland hebben gewerkt. Het is een vorm van algemene bijstand, wat de reden is dat er ook gekeken wordt naar andere inkomsten en vermogen. De AIO wordt uitgevoerd door de Sociale Verzekeringbank.

Alleenstaande ouderenkorting

Dit is een korting op de aanslag inkomstenbelasting van de Belastingdienst. Ouderen krijgen deze korting vanaf hun 65e verjaardag. Alleenstaande ouderen krijgen nog meer korting, omdat zij geen kosten kunnen delen. De korting hoeft niet aangevraagd te worden via een voorlopige teruggaaf, maar wordt verrekend met de aanslag inkomstenbelasting.

 


Hulp bij financiën voor senioren

Volg een van onze trainingen

U kunt natuurlijk altijd overwegen een van onze trainingen te volgen. Impuls heeft een breed aanbod van trainingen, zowel individueel als in groepsverband te volgen. Elke training wordt gegeven door een deskundige professional. U vindt vast een training die bij u past!

Bureau Sociaal Raadslieden

Het Bureau Sociaal Raadslieden (BSR) van Impuls werkt kosteloos voor alle inwoners, van jong tot oud, van Kerkrade, Simpelveld en Bocholtz. Onze sociaal raadslieden wijzen u de weg in het doolhof van sociale voorzieningen, wetten en regelingen. U kunt bij ons terecht als u:

Denk bijvoorbeeld aan:

Wat kunnen wij voor u doen?

Wij geven niet alleen informatie en advies, maar bemiddelen ook bij zaken op het gebied van sociale zekerheid, belastingen, wonen, arbeidsrecht en consumentenzaken. Ook kunt u bij ons terecht bijvoorbeeld het opstellen van een brief aan de gemeente of bezwaarschrift voor de belastingen. Zo nodig nemen wij, als u daar toestemming voor geeft, zelf contact op met een instantie. Als uw vraag te complex is verwijzen wij u naar een meer gespecialiseerde instantie.

Wat moet u meebrengen?

Als u een sociaal raadsman of -vrouw bezoekt, dient u de volgende zaken mee te brengen:

Veilig en vertrouwd

De sociaal raadsman of –vrouw is verplicht tot geheimhouding en moet zich houden aan een beroepscode. Indien het wenselijk of noodzakelijk blijkt met derden te overleggen, dan is hiervoor uw schriftelijke toestemming nodig.

Ook voor het aanmaken van een dossier is uw toestemming nodig. Uw sociaal raadsman of –vrouw legt een dossier aan waarin alle contacten met en over u worden bijgehouden. Deze gegevens, die u vanzelfsprekend kunt inzien, worden normaal gesproken twee jaar bewaard. Hoe uw gegevens worden verwerkt en opgeslagen staat in ons privacyreglement. Uw raadsman of –vrouw kan u hier meer over vertellen.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het hoofdkantoor van Impuls.

Raadpleeg voor de spreekuurtijden van de Sociaal Raadslieden onze spreekurenpagina.

Training Budgetcoaching

Heeft u problemen met het op orde houden van uw administratie? Of komt u aan het einde van de maand niet uit met uw inkomen? Maakt u enveloppen niet meer open en is uw administratie onoverzichtelijk? Heeft u geen overzicht over uw inkomsten en uitgaven? Dan kan Budgetcoaching uitkomst bieden. Onze deskundige budgetscoaches helpen u graag op weg!

Neem gerust contact met ons op

U kunt altijd contact met ons opnemen. Zelfs anoniem. Samen bekijken we hoe we uw probleem kunnen oplossen. Wil je anoniem blijven, of zo snel mogelijk geholpen worden? Maak dan gebruik van onze e-mailhulp. Heeft u liever persoonlijk contact? Dan kunt u ook gewoon een afspraak maken. We helpen u dan graag op één van onze locaties.

E-mailhulp

Via e-mail kun je anoniem blijven of zo snel mogelijk geholpen worden. Stuur ons een e-mail en je krijgt binnen drie werkdagen antwoord van een professional.
E-mail

Spreekuren

Soms is het fijn om met iemand te praten. Gewoon met elkaar aan tafel. Als je dat wilt, kun je naar een van onze spreekuren komen. Maak een afspraak via het hoofdkantoor.

Afspraak

Impuls Kerkrade © 2015 - Creatief ontwerp door Marc Bijl - Technische realisatie door Xlab