Aanstaand ouderschap

Het klinkt misschien vreemd, maar de opvoeding begint al bij je zwangerschap. In die zin, je gaat je voorbereiden. Ieder wezen heeft een eigen persoonlijkheid en daardoor een eigen voorkeur van benadering. Het kind wat in je buik groeit heeft al een heel eigen karakter en vaak kun je al een beetje voelen wat je te wachten staat.

Informatie over aanstaand ouderschap

De test is positief, je bent in verwachting! Aan de ene kant is je zwangerschap een heerlijke periode, waarin je je voorbereidt op de komst van je baby. Aan de andere kant komt er in deze tijd heel veel op je af. Online staat er zoveel over je zwangerschap dat je eigenlijk overspoelt wordt met informatie. Ga dus op onderzoek uit en kijk waar jij de beste informatie kan halen.

Als toekomstige ouder(s) is het spannend en is het vooral wennen aan het idee. Er komt zoveel op je af. Je moet zoveel doen en er is zo weinig tijd lijkt het wel. Tegelijkertijd kan je niet wachten tot je kindje daar is. Maar voordat je kindje er is moet je nog wat regelen!

Zeker als je voor de eerste keer zwanger bent, kun je je best ook af en toe onzeker voelen. Hoe weet je of het goed gaat met de baby in je buik? Wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij zwanger zijn en bevallen? Wat mag je nu wel eten en wat niet? Wat vindt je partner ervan? Hoe moet het met je werk? Heb je straks wel genoeg geld?

Gelukkig sta je er niet alleen voor en kun je met vragen over je zwangerschap altijd terecht bij je verloskundige of gynaecoloog. Meld je dus meteen bij een verloskundige of een gynaecoloog als je weet dat je moeder wordt. Het belangrijkste in deze 9 maanden is dat je goed voor jezelf zorgt. En dat doe je door professionele begeleiding erbij te halen.

Als je zwangerschap niet de bedoeling was, neem dan contact op met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) bij jou in de buurt, met het FIOM of met de CASA-kliniek. Erover praten brengt je tot nieuwe inzichten!

 


Tips bij aanstaand ouderschap

Zoals we eerder al zeiden, de belangrijkste tip die we je kunnen geven is; zorg goed voor jezelf!

Communiceer met je baby in je buik

Baby’s communiceren niet alleen als ze geboren zijn door te huilen. In je buik communiceert je kindje ook al met je. Wanneer je kindje zich niet lekker voelt omdat jij te gehaast bent, krijg je bijvoorbeeld een harde buik. Je kindje waarschuwt je. Als je dan je buik masseert, praat je eigenlijk terug. Je geeft aan dat de boodschap begrepen is. Na de geboorte zorgt het zachtjes masseren, vasthouden en strelen ervoor dat je baby zich bewust raakt van zijn eigen lichaam. De geluidjes, mondbewegingen en het oogcontact die je kindje dan maakt zijn een antwoord op jouw strelingen. Dit fysieke contact stimuleert niet alleen het hechtingsproces, maar ook de taalontwikkeling. Wat dan weer goed is voor een goede opvoeding.

Bereid je voor op de bevalling

Probeer zo rustig mogelijk te blijven bij je bevalling. Helaas heb je het niet zelf in de hand of je bevalling makkelijk of moeilijk gaat maar je kan proberen daar wel zoveel mogelijk aan te doen. Een goede voorbereiding zou wellicht yoga kunnen zijn. Raak niet in paniek van de pijn die heel heftig kan zijn, wees daar op voorbereid. Het is letterlijk en figuurlijk een hele klus… Maar de beloning is groot! Belangrijk is om je zorgen en wensen rondom de bevalling bij je verloskundige of gynaecoloog neer te leggen. Zij zijn gespecialiseerd en kunnen je goed advies geven.

 


Hulp bij aanstaand ouderschap

Volg een van onze trainingen

U kunt natuurlijk altijd overwegen een van onze trainingen te volgen. Impuls heeft een breed aanbod van trainingen, zowel individueel als in groepsverband te volgen. Elke training wordt gegeven door een deskundige professional. U vindt vast een training die bij u past!

Maatschappelijk werk

Iedereen heeft wel eens te maken met kleine of grote problemen. Vaak kunt u die zelf oplossen. Of u kunt hiermee terecht bij familie of vrienden. Maar soms bieden die mogelijkheden geen oplossing. In dat geval biedt het maatschappelijk werk van Impuls hulp.

U kunt bij ons terecht als u persoonlijke problemen heeft of problemen met anderen, zoals uw partner, familie of buren. Er zijn allerlei oorzaken die tot problemen kunnen leiden. U kunt daarbij denken aan:

Wat kunnen wij voor u doen?

Onze maatschappelijk werkers luisteren naar uw verhaal. Als u dat wilt helpen ze u bij het zoeken naar een oplossing. In het eerste gesprek met een maatschappelijk werker vertelt u wat uw heeft meegemaakt, wat uw problemen zijn en wat u nodig heeft.

Daarna wordt gekeken welke maatschappelijk werker het beste bij u past. In de vervolggesprekken werkt u samen met de maatschappelijk werker aan de oplossing van uw probleem.

Veilig en vertrouwd

Onze maatschappelijk werker kost u niets en wij werken vertrouwelijk.

Uw maatschappelijk werker legt een dossier aan waarin alle contacten met en over u worden bijgehouden. Deze gegevens worden normaal gesproken twee jaar bewaard. Hoe uw gegevens worden verwerkt en opgeslagen staat in ons privacyreglement.  U kunt dit reglement en uw eigen gegevens inzien als u dat wilt. Vraag aan uw maatschappelijk werker naar de mogelijkheden.

Overleg met anderen

Soms is het voor de oplossing van uw problemen nodig om te overleggen met anderen, bijvoorbeeld de huisarts, gemeente of andere hulpverleners. We geven echter alleen informatie door aan anderen, als u daar zelf uitdrukkelijk toestemming voor geeft. U ondertekent hiervoor een schriftelijke verklaring.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het hoofdkantoor van Impuls.

Raadpleeg voor de spreekuurtijden van Maatschappelijk Werk onze spreekuurpagina.

Jonge moedergroep

Ben je tussen de 15 en 23 jaar en ben je moeder of wordt je dat binnenkort? En wil je:

Dan is deze groep iets voor jou!

Wat kunnen we voor jou doen?

In de groep doe je samen met andere moeders allerlei leuke dingen, zoals creatieve dingen maken of een bezoek met de kinderen aan een dierentuin of speeltuin. Ook kun je een cursus of workshop volgen. Wij zorgen dan voor de kinderopvang. Verder kun je bij ons terecht met vragen over zwangerschap, abortus, opvoeding, relaties met je ouders of je vriend, uitkering, werk, opleidingen of huisvesting. Er is altijd iemand aanwezig die je kan helpen een antwoord te vinden op je vragen of gewoon om naar je verhaal te luisteren.

Wanneer en waar?

Als je interesse hebt, kun je gewoon een keer langskomen tijdens onze wekelijkse bijeenkomst op dinsdagochtend. Je bent van harte welkom op Basisschool De Steltloper, Dir. van der Mühlenlaan 30 in Kerkrade.

Meer weten?

Wil je eerst meer weten? Neem dan contact op met:

Gemma van Voorst, jongerenwerker T (06) 426 443 48 M gvanvoorst@impulskerkrade.nlwww.facebook.com/gvanvoorst.jw.imp

Neem gerust contact met ons op

U kunt altijd contact met ons opnemen. Zelfs anoniem. Samen bekijken we hoe we uw probleem kunnen oplossen. Wil je anoniem blijven, of zo snel mogelijk geholpen worden? Maak dan gebruik van onze e-mailhulp. Heeft u liever persoonlijk contact? Dan kunt u ook gewoon een afspraak maken. We helpen u dan graag op één van onze locaties.

E-mailhulp

Via e-mail kun je anoniem blijven of zo snel mogelijk geholpen worden. Stuur ons een e-mail en je krijgt binnen drie werkdagen antwoord van een professional.
E-mail

Spreekuren

Soms is het fijn om met iemand te praten. Gewoon met elkaar aan tafel. Als je dat wilt, kun je naar een van onze spreekuren komen. Maak een afspraak via het hoofdkantoor.

Afspraak

 

Impuls Kerkrade © 2015 - Creatief ontwerp door Marc Bijl - Technische realisatie door Xlab