Angst in het openbaar

Ervaar jij wel eens angst wanneer je met het openbaar vervoer moet reizen? Of durf je niet naar buiten, omdat je angst hiervoor te groot is? Je bent niet de enige. Er zijn duizenden mensen die hier last van hebben. Om jouw sociale angsten te overwinnen is het allereerst belangrijk om iets meer te weten over die angst.

Informatie over angst in het openbaar

Wat houd jou nu eigenlijk tegen? Waar ben je nu bang voor? Ben je bang voor wat anderen van je denken? Ben je bang voor kritiek? Voel je je onveilig? Of ben je bang om met mensen te praten? Vraag jezelf dit maar eens af. Waar ben ik nu eigenlijk echt bang voor?

We hebben geen controle over wat andere mensen van ons vinden. En gelukkig maar! Stel je eens voor dat andere mensen voor jou bepalen wat jij over hen mag denken. Dat zou heel vreemd zijn.

Wel hebben wij controle over wat wij denken en hoe wij denken. En daar zit jouw kans! Het zit hem in het denken.

Angst kan pas ontstaan wanneer jij aan de toekomst denkt of aan het verleden. Je denkt aan een scenario van wat je niet wilt ervaren. Bijvoorbeeld dat je in de trein zit waar een aantal jongens zitten die jou beginnen uit te lachen en grapjes over jou zitten te maken. Dat is het beeld waar je aan denkt én waar je een naar gevoel van krijgt.

Begrijp je? De situatie die plaatsvindt is nooit de oorzaak van de angst, het zijn de beelden die wij in ons hoofd creëren (met ons denken), van wat wij niet willen ervaren wat de angst creëert.

 


Tips bij angst in het openbaar

Leef in het hier en nu

Leer om meer in het moment (het nu) te komen. Word bewust van het moment waarop jij weer zo’n negatief beeld creëert.

Je mag er zijn zoals je bent

Zeg op zo’n moment tegen jezelf: “Ik ben goed zoals ik ben en mag er helemaal zijn.” Daarmee geef jij jezelf de toestemming om er helemaal te mogen zijn.

Het onbewuste beeld dat jij (automatisch) creëert, kun je alleen creëren wanneer jij ergens diep van binnen gelooft dat jij niet goed bent, zoals je bent. Door dus jezelf toestemming te geven om er helemaal te mogen zijn, werk jij stap voor stap aan jouw zelfbeeld en wordt het sterker. Alsof je tegen het schilderij wat je hebt geschilderd zegt: “Ja, zo is hij klaar.” Dat bepaal jij namelijk alleen. Net zoals jij alleen tegen jezelf kan zeggen dat jij goed bent zoals je bent.

Laat je niet in je vrijheid beperken

Onderneem wat jij wilde ondernemen, terwijl jij in het moment blijft en jezelf voorhoudt: “Ik ben goed zoals ik ben en mag er helemaal zijn.” Kijk eens of je hiermee aan de slag kunt gaan. Kijk eens of jij tegen jezelf kunt zeggen dat jij er helemaal mag zijn. Kijk eens of jij jezelf die vrijheid kunt geven.

Je komt er niet door thuis te blijven zitten. Dan wordt het probleem alleen maar groter, en heb je uiteindelijk kans op paniekaanvallen en lichamelijke klachten.

 


Hulp bij angst in het openbaar

Volg een van onze trainingen

U kunt natuurlijk altijd overwegen een van onze trainingen te volgen. Impuls heeft een breed aanbod van trainingen, zowel individueel als in groepsverband te volgen. Elke training wordt gegeven door een deskundige professional. U vindt vast een training die bij u past!

Maatschappelijk werk

Iedereen heeft wel eens te maken met kleine of grote problemen. Vaak kunt u die zelf oplossen. Of u kunt hiermee terecht bij familie of vrienden. Maar soms bieden die mogelijkheden geen oplossing. In dat geval biedt het maatschappelijk werk van Impuls hulp.

U kunt bij ons terecht als u persoonlijke problemen heeft of problemen met anderen, zoals uw partner, familie of buren. Er zijn allerlei oorzaken die tot problemen kunnen leiden. U kunt daarbij denken aan:

Wat kunnen wij voor u doen?

Onze maatschappelijk werkers luisteren naar uw verhaal. Als u dat wilt helpen ze u bij het zoeken naar een oplossing. In het eerste gesprek met een maatschappelijk werker vertelt u wat uw heeft meegemaakt, wat uw problemen zijn en wat u nodig heeft.

Daarna wordt gekeken welke maatschappelijk werker het beste bij u past. In de vervolggesprekken werkt u samen met de maatschappelijk werker aan de oplossing van uw probleem.

Veilig en vertrouwd

Onze maatschappelijk werker kost u niets en wij werken vertrouwelijk.

Uw maatschappelijk werker legt een dossier aan waarin alle contacten met en over u worden bijgehouden. Deze gegevens worden normaal gesproken twee jaar bewaard. Hoe uw gegevens worden verwerkt en opgeslagen staat in ons privacyreglement.  U kunt dit reglement en uw eigen gegevens inzien als u dat wilt. Vraag aan uw maatschappelijk werker naar de mogelijkheden.

Overleg met anderen

Soms is het voor de oplossing van uw problemen nodig om te overleggen met anderen, bijvoorbeeld de huisarts, gemeente of andere hulpverleners. We geven echter alleen informatie door aan anderen, als u daar zelf uitdrukkelijk toestemming voor geeft. U ondertekent hiervoor een schriftelijke verklaring.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het hoofdkantoor van Impuls.

Raadpleeg voor de spreekuurtijden van Maatschappelijk Werk onze spreekuurpagina.

Goldsteintraining sociale vaardigheden

Zomaar even een praatje maken met iemand in de straat. Een complimentje krijgen. Duidelijk vertellen wat je van iets vindt. Niet iedereen is hierin even vaardig en dat is ook niet erg. Maar als het een probleem is in je dagelijks leven, dan kan een training ‘Sociale vaardigheden’ uitkomst bieden.

Voor wie is deze training bedoeld?

De training is bedoeld voor alle volwassenen die hun sociale vaardigheden willen vergroten. De groep bestaat uit minimaal 5 en maximaal 8 personen.

Wat leert u?

Doel van de training is om het contact tussen jou en andere mensen gemakkelijker te maken. De trainer laat op video zien hoe je een bepaalde situatie kunt aanpakken en vervolgens ga je die situatie zelf oefenen in een rollenspel.

Het programma

De training bestaat uit vijf bijeenkomsten van twee uur. De bijeenkomsten vinden wekelijks plaats. Afhankelijk van de vragen van de deelnemers kunnen de volgende onderwerpen aan de orde komen:

Kosten

De totale kosten voor de gehele training bedragen € 5,- per deelnemer.

Veilig en vertrouwd

Impuls is een gecertificeerde welzijnsinstelling. Dat betekent onder meer dat wij ons houden aan de regels die gelden ten aanzien van uw privacy en klachtrecht.

Aanmelden?

Wilt u zich aanmelden voor deze training of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op via onderstaande gegevens.

Impuls Kerkrade
Marktstraat 6
6461 CX Kerkrade

Postbus 65
6460 AB Kerkrade

Telefoon: 045 – 545 63 51
Faxnummer: 045 – 546 41 99
info@impulskerkrade.nl

Contactpersonen: – Marga van Waterschoot – Joep Heuts

Neem gerust contact met ons op

U kunt altijd contact met ons opnemen. Zelfs anoniem. Samen bekijken we hoe we uw probleem kunnen oplossen. Wil je anoniem blijven, of zo snel mogelijk geholpen worden? Maak dan gebruik van onze e-mailhulp. Heeft u liever persoonlijk contact? Dan kunt u ook gewoon een afspraak maken. We helpen u dan graag op één van onze locaties.

E-mailhulp

Via e-mail kun je anoniem blijven of zo snel mogelijk geholpen worden. Stuur ons een e-mail en je krijgt binnen drie werkdagen antwoord van een professional.
E-mail

Spreekuren

Soms is het fijn om met iemand te praten. Gewoon met elkaar aan tafel. Als je dat wilt, kun je naar een van onze spreekuren komen. Maak een afspraak via het hoofdkantoor.

Afspraak

Impuls Kerkrade © 2015 - Creatief ontwerp door Marc Bijl - Technische realisatie door Xlab