Oplossen van schulden

Wanneer je moet rondkomen van een laag inkomen, kan dat lastig zijn. Je moet je vaste lasten betalen, en misschien nog aan schuldeisers geld aflossen. Dan heb je een bepaald bedrag over, wat we leefgeld noemen. Zou het niet fijn zijn wanneer je naast het goed omgaan met je leefgeld ook nog zou kunnen besparen op andere manieren?

Informatie over schulden

Het hebben van geldproblemen staat tegenwoordig synoniem aan het hebben van schulden. Als jij geldproblemen hebt dan weet je dat dit jouw hele leven kan beheersen. Jouw leven kan, door in de schulden te zitten, een echte puinhoop worden. Dit gebeurt vaak sneller dan je denkt want dit blijkt maar al te vaak. Het is een feit dat de meeste mensen geen controle hebben over hun financiën tot het moment dat ze in de schulden zitten. Als dit moment is bereikt, hebben ze vaak geen idee hoe ze in deze geldproblemen zijn terechtgekomen en weten ze al helemaal niet hoe zij hun schulden ooit nog moeten aflossen. Niemand wil in de schulden zitten. Er zijn verschillende manieren waarop jij jezelf kan helpen om beter met jouw geldproblemen om te gaan. Hierdoor kun je ervoor zorgen dat de geldproblemen niet jouw leven gaan bepalen en jouw leven in een richting gaan sturen die je echt niet wilt.

 


Tips bij schulden

Recht op vergoeding

Heb je een laag inkomen? Dan heb je misschien recht op een vergoeding van de gemeente. Je kunt zelf berekenen of je in aanmerking komt voor zo’n vergoeding.

Tips bij het invullen

Meer doen met je geld

Wanneer je moet rondkomen van een bepaald inkomen kan dit behoorlijk lastig zijn, zeker wanneer dit inkomen niet zo ontzettend hoog is. Je moet al je vaste lasten betalen, misschien daarnaast ook nog aan schuldeisers (mensen die nog geld van je tegoed hebben) geld aflossen. Dan heb je een bepaald bedrag over waarvan je moet zien te leven, wij noemen dit je leefgeld. Leefgeld is geld waarvan je boodschappen moet doen, kleding moet kopen, cadeautjes moet kopen, etc.

Zou het niet fijn zijn wanneer je naast het goed omgaan met je leefgeld ook nog zou kunnen besparen op andere manieren, met andere woorden slim omgaan met je geld. Graag willen wij jeu een aantal bespaar/ bezuinigingstips meegeven.

https://www.nibud.nl/consumenten/themas/meer-doen-met-je-geld/

Maak gebruik van voedsel- en kledingbanken

Overweeg gebruik te maken van voedsel- en kledingbanken. Je kunt hier gratis, of tegen zeer lage kosten, eten, drinken en kleren krijgen; onze hulpverleners kunnen je hiervoor aanmelden.

 


Hulp bij schulden

Schuldhulpverlening

Heb je schulden en heb je problemen met afbetalen? En woon je in Heerlen? Dan kun je terecht bij het bureau Schuldhulpverlening van de gemeente Heerlen. Samen met jou zoeken wij naar een duurzame oplossing voor je schulden. Deze oplossingen hoeven niet alleen van financiële aard te zijn. Je kunt ook denken aan maatschappelijk werk of een bewindvoerder die je financiën overneemt en beheert.

http://www.heerlen.nl/Schuldhulpverlening.html

Budgetbeheer

Wanneer je niet meer zelf in staat bent om door een of andere oorzaak je vaste lasten te betalen kun je kiezen om al je maandelijkse vaste lasten of een aantal vaste lasten te laten betalen door een organisatie. Dit wordt budgetbeheer genoemd.

Hierdoor voorkom je dat er schulden ontstaan, of dat de bestaande schulden die je al hebt bij instanties verder oplopen. Let op: het gaat hierbij enkel om het betalen van de maandelijkse vaste lasten. Budgetbeheer kan niet voor je voorkomen dat een instantie waar je al een schuld had openstaan een incassobureau / gerechtsdeurwaarder inschakelt. Wanneer je veel schulden hebt en geen betalingsregelingen kunt treffen met schuldeisers, kun je ervoor kiezen om een aanvraag te doen voor schuldsanering.

Kijk voor meer informatie op: http://www.kredietbanklimburg.nl/Budgetbeheer.htm

Beschermingsbewind

Wanneer je zelf niet meer in staat bent om je financiële zaken te regelen kun je ervoor kiezen om deze door een bewindvoerder te laten regelen. Beschermingsbewind is vooral bedoeld om je te beschermen. Dit zorgt ervoor dat anderen geen misbruik van je situatie kunnen maken. Beschermingsbewind wordt ook wel bewind of onderbewindstelling genoemd. Een bewindvoerder beheert je inkomsten en zorgt er onder andere voor dat je vaste lasten op tijd worden betaald. Beschermingsbewind moet aangevraagd worden bij de kantonrechter. Er kunnen verschillende redenen zijn om te kiezen voor beschermingsbewind. Enkele voorbeelden zijn:

Kijk voor meer informatie op: http://www.kredietbanklimburg.nl/Beschermingsbewind.htm


 

Volg een van onze trainingen

U kunt natuurlijk altijd overwegen een van onze trainingen te volgen. Impuls heeft een breed aanbod van trainingen, zowel individueel als in groepsverband te volgen. Elke training wordt gegeven door een deskundige professional. U vindt vast een training die bij u past!

Training Budgetcoaching

Heeft u problemen met het op orde houden van uw administratie? Of komt u aan het einde van de maand niet uit met uw inkomen? Maakt u enveloppen niet meer open en is uw administratie onoverzichtelijk? Heeft u geen overzicht over uw inkomsten en uitgaven? Dan kan Budgetcoaching uitkomst bieden. Onze deskundige budgetscoaches helpen u graag op weg!

Bureau Sociaal Raadslieden

Het Bureau Sociaal Raadslieden (BSR) van Impuls werkt kosteloos voor alle inwoners, van jong tot oud, van Kerkrade, Simpelveld en Bocholtz. Onze sociaal raadslieden wijzen u de weg in het doolhof van sociale voorzieningen, wetten en regelingen. U kunt bij ons terecht als u:

Denk bijvoorbeeld aan:

Wat kunnen wij voor u doen?

Wij geven niet alleen informatie en advies, maar bemiddelen ook bij zaken op het gebied van sociale zekerheid, belastingen, wonen, arbeidsrecht en consumentenzaken. Ook kunt u bij ons terecht bijvoorbeeld het opstellen van een brief aan de gemeente of bezwaarschrift voor de belastingen. Zo nodig nemen wij, als u daar toestemming voor geeft, zelf contact op met een instantie. Als uw vraag te complex is verwijzen wij u naar een meer gespecialiseerde instantie.

Wat moet u meebrengen?

Als u een sociaal raadsman of -vrouw bezoekt, dient u de volgende zaken mee te brengen:

Veilig en vertrouwd

De sociaal raadsman of –vrouw is verplicht tot geheimhouding en moet zich houden aan een beroepscode. Indien het wenselijk of noodzakelijk blijkt met derden te overleggen, dan is hiervoor uw schriftelijke toestemming nodig.

Ook voor het aanmaken van een dossier is uw toestemming nodig. Uw sociaal raadsman of –vrouw legt een dossier aan waarin alle contacten met en over u worden bijgehouden. Deze gegevens, die u vanzelfsprekend kunt inzien, worden normaal gesproken twee jaar bewaard. Hoe uw gegevens worden verwerkt en opgeslagen staat in ons privacyreglement. Uw raadsman of –vrouw kan u hier meer over vertellen.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het hoofdkantoor van Impuls.

Raadpleeg voor de spreekuurtijden van de Sociaal Raadslieden onze spreekurenpagina.

Maatschappelijk werk

Iedereen heeft wel eens te maken met kleine of grote problemen. Vaak kunt u die zelf oplossen. Of u kunt hiermee terecht bij familie of vrienden. Maar soms bieden die mogelijkheden geen oplossing. In dat geval biedt het maatschappelijk werk van Impuls hulp.

U kunt bij ons terecht als u persoonlijke problemen heeft of problemen met anderen, zoals uw partner, familie of buren. Er zijn allerlei oorzaken die tot problemen kunnen leiden. U kunt daarbij denken aan:

Wat kunnen wij voor u doen?

Onze maatschappelijk werkers luisteren naar uw verhaal. Als u dat wilt helpen ze u bij het zoeken naar een oplossing. In het eerste gesprek met een maatschappelijk werker vertelt u wat uw heeft meegemaakt, wat uw problemen zijn en wat u nodig heeft.

Daarna wordt gekeken welke maatschappelijk werker het beste bij u past. In de vervolggesprekken werkt u samen met de maatschappelijk werker aan de oplossing van uw probleem.

Veilig en vertrouwd

Onze maatschappelijk werker kost u niets en wij werken vertrouwelijk.

Uw maatschappelijk werker legt een dossier aan waarin alle contacten met en over u worden bijgehouden. Deze gegevens worden normaal gesproken twee jaar bewaard. Hoe uw gegevens worden verwerkt en opgeslagen staat in ons privacyreglement.  U kunt dit reglement en uw eigen gegevens inzien als u dat wilt. Vraag aan uw maatschappelijk werker naar de mogelijkheden.

Overleg met anderen

Soms is het voor de oplossing van uw problemen nodig om te overleggen met anderen, bijvoorbeeld de huisarts, gemeente of andere hulpverleners. We geven echter alleen informatie door aan anderen, als u daar zelf uitdrukkelijk toestemming voor geeft. U ondertekent hiervoor een schriftelijke verklaring.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het hoofdkantoor van Impuls.

Raadpleeg voor de spreekuurtijden van Maatschappelijk Werk onze spreekuurpagina.

Neem gerust contact met ons op

U kunt altijd contact met ons opnemen. Zelfs anoniem. Samen bekijken we hoe we uw probleem kunnen oplossen. Wil je anoniem blijven, of zo snel mogelijk geholpen worden? Maak dan gebruik van onze e-mailhulp. Heeft u liever persoonlijk contact? Dan kunt u ook gewoon een afspraak maken. We helpen u dan graag op één van onze locaties.

E-mailhulp

Via e-mail kun je anoniem blijven of zo snel mogelijk geholpen worden. Stuur ons een e-mail en je krijgt binnen drie werkdagen antwoord van een professional.
E-mail

Spreekuren

Soms is het fijn om met iemand te praten. Gewoon met elkaar aan tafel. Als je dat wilt, kun je naar een van onze spreekuren komen. Maak een afspraak via het hoofdkantoor.

Afspraak

 

Impuls Kerkrade © 2015 - Creatief ontwerp door Marc Bijl - Technische realisatie door Xlab