Sociale eenzaamheid

Sociale eenzaamheid is het missen van een betekenisvolle relatie met een bredere groep mensen zoals kennissen, buren, vrienden etc. Een voorbeeld van sociale eenzaamheid is een tiener die wél iemand heeft waar hij zijn geheimen mee deelt, maar toch het gezelschap van vrienden om zich heen mist.

Informatie over sociale eenzaamheid

Bij sociale eenzaamheid ben je niet tevreden over het aantal contacten of de kwaliteit van de contacten. Je mist mensen met dezelfde interesses. Dit komt vooral voor bij niet-westerse allochtone jongeren en alleenstaande ouders.

Bijvoorbeeld: volwassenen krijgen kinderen en hebben een drukke baan. Of ze gaan scheiden en verliezen de helft van hun gezamenlijke vrienden. Of ze raken hun baan kwijt en voelen zich door de samenleving in de steek gelaten. Op deze manier kan snel een gevoel van sociale eenzaamheid ontstaan.

Ook senioren lopen risico, omdat familie, vrienden en kennissen overlijden.

 


Tips bij sociale eenzaamheid

Verander je gewoontes

Het gevaar van eenzaamheid is dat het je doet wegzakken in een onveranderd patroon van routine. Altijd dezelfde dingen doen, dezelfde mensen zien, op dezelfde tijdstippen en plekken: het maakt de kans om je eenzaamheid te doorbreken zeker niet groter. Durf het dan ook aan om je gewoontes te veranderen en andere dingen op andere tijdstippen te doen. Je zal er andere mensen door ontmoeten en je zal je horizon vanzelf verruimen.

Blijf actief

Actief blijven op verschillende vlakken is cruciaal om niet in een moeras van eenzame leegte weg te zakken. In het Buurtcentrum in de wijk/buurt vinden activiteiten plaats. Hier kunnen mensen elkaar leren kennen en interesses delen. Ook kan bij Buurtbeheer in de wijk navraag worden gedaan naar het aanbod.

Je kunt jezelf ook inschrijven voor een cursus, deelnemen aan vrijwilligerswerk of een avontuurlijke reis naar een ver land maken. Belangrijk is dat je het toeval een kans geeft en je tegelijk nieuwe ervaringen opdoet die je persoonlijkheid kunnen verrijken. Je hebt dus een dubbel voordeel door sociaal actief te zijn. Een sport beoefenen, naar bijeenkomsten gaan en met willekeurige mensen van gedachten wisselen: het kan allemaal helpen om je minder eenzaam te voelen.

Vergroot je zelfvertrouwen

In de sociale mengelmoes van persoonlijkheden, karakters en temperamenten is het niet makkelijk om op een positieve manier op te vallen als je verlegen bent. Om meer mensen te leren kennen en je eenzaamheid weg te werken is het nuttig om die verlegenheid van je af te zetten. Je zelfvertrouwen vergroten speelt daarbij een grote rol. Het kan al beginnen met een simpel ‘Hallo’. Maak eens een praatje in de lift of tijdens het boodschappen doen. Vraag je overbuurman je te helpen bij het versjouwen van een zware kast en wees ook na een jaar nog werkelijk geïnteresseerd in het verhaal van een weduwnaar over zijn vrouw. Besteed aandacht aan de nieuweling op de voetbalvereniging. Gewoon door de eenzaamheid te benoemen, het taboe te doorbreken en te willen luisteren. Maar ook een cursus assertiviteit kan je helpen om beter voor jezelf op te komen en je beter uit te drukken. Hierdoor zal je je beter voelen in sociale situaties en makkelijker contacten kunnen leggen.

 


Hulp bij sociale eenzaamheid

Volg een van onze trainingen

U kunt natuurlijk altijd overwegen een van onze trainingen te volgen. Impuls heeft een breed aanbod van trainingen, zowel individueel als in groepsverband te volgen. Elke training wordt gegeven door een deskundige professional. U vindt vast een training die bij u past!

Vrouwen voor vrouwen

De groep ‘Vrouwen voor vrouwen’ is bedoeld voor alle vrouwen in Kerkrade die mee willen doen in de samenleving. Op dit moment bestaat de groep vooral uit allochtone vrouwen. Maar ook Nederlandse vrouwen zijn van harte welkom.

Themagesprekken

De groep komt ongeveer één keer in de twee weken bij elkaar en gaat met elkaar in gesprek over allerlei thema’s die voor vrouwen en moeders belangrijk zijn. Enkele voorbeelden:

Actuele thema’s

 • Opgroeien tussen twee culturen
 • Seksualiteit: hoe maak ik dit onderwerp bespreekbaar?
 • Loverboys
 • Discriminatie

Opvoeden

 • Opvoedingsstijlen
 • Opvoeden in de ik-cultuur
 • Opvoeden in de wij-cultuur

Kinderen

 • Ontwikkelingsfasen: baby, peuter, kleuter, schoolkind, puber en adolescent
 • VVE (Vroegschoolse educatie)
 • Kindermishandeling, waar hebben we het over?
 • Schoolkeuze

Activiteiten

We organiseren ook regelmatig activiteiten zoals bloemschikken en samen koken.

Doe ook mee!

Wil je eens gezellig met andere vrouwen praten en nog slimmer worden ook? Kom dan eens kijken bij onze ‘vrouwen voor vrouwen’-groep. Of wil je inzetten als vrijwilliger en jouw kennis delen met andere vrouwen in de wijk? Neem dan contact op met: Fatima Abigane T (045) 545 63 51 E fabigane@impulskerkrade.nl

Vriendenkring

Wat is de vriendenkring?

Een vriendenkring is een groep mensen die samen leuke activiteiten ondernemen. Vaak is contact maken makkelijker tijdens een activiteit. Door samen met iets bezig te zijn, bijvoorbeeld koken, ontstaan er contacten tussen de deelnemers onderling.
We hebben inmiddels heel wat leuke reacties gehad van deelnemers! Zo vertelde iemand dat hij tijdens het samenzijn meer gepraat had dan de hele afgelopen maand!De bijeenkomsten zijn divers en voor ieder wat wils. Zo zijn er kookactiviteiten, knutselen, wandelen, maar ook gewoon gezellig een kopje koffie samen drinken.
Heb je suggesties voor een bijeenkomst? Deze zijn natuurlijk van harte welkom!

Wie kan zich aansluiten bij een Vriendenkring?

Iedereen in Kerkrade die op zoek is naar mensen met wie het klikt en met wie u iets leuks kunt doen, kan zich aansluiten, ook mensen die slecht ter been zijn of een rolstoel gebruiken.
De Vriendenkring is een groep mensen die samen leuke dingen ondernemen. Tijdens deze activiteiten kunnen er onderlinge contacten ontstaan. Het kan ook zo zijn dat mensen elkaar ontmoeten buiten de Vriendenkring. Zo zijn er al verschillende vriendschappen ontstaan.

Hoe werkt het?

 • Als u zich aanmeldt, nodigen wij je vrijblijvend uit voor een kennismakingsgesprek of komen we bij jou op bezoek. Tijdens dit gesprek komen jouw interesses, persoonlijke wensen en je verwachtingen aan bod. Daarnaast vertellen we je het één en ander over de Vriendenkring.
 • Sommige mensen vinden het leuk om mee te helpen tijdens het samenzijn, anderen blijven liever wat op de achtergrond. Bij de Vriendenkring kun je gewoon jezelf zijn.
 • Als je wilt, meldt de contactpersoon je aan voor de Vriendenkring.
 • Voor alle bijeenkomsten word je telefonisch uitgenodigd. Eén van onze vrijwilligers zal je een week voorafgaand aan de activiteit, telefonisch benaderen om te informeren of je deelneemt aan de activiteit.
 • Deelnemen aan een Vriendenkring en de begeleiding hiervan kost je niets! Echter voor de benodigdheden tijdens een samenkomst vragen wij een minimale bijdrage van € 3,-.

Enthousiast geworden?

Wil je ook graag meedoen aan de Vriendenkring, of wil je helpen als vrijwilliger? Meld je dan nu aan bij de medewerkers van de Vriendenkring.

Maatschappelijk Werk
Marktstraat 6
6461 CX Kerkrade
Telefoon (045) 545 63 51
E-mail vriendenkring@impulskerkrade.nl

Daarnaast zijn wij ook op Facebook te vinden via de zoekfunctie: Vriendenkring Impuls

Goldsteintraining sociale vaardigheden

Zomaar even een praatje maken met iemand in de straat. Een complimentje krijgen. Duidelijk vertellen wat je van iets vindt. Niet iedereen is hierin even vaardig en dat is ook niet erg. Maar als het een probleem is in je dagelijks leven, dan kan een training ‘Sociale vaardigheden’ uitkomst bieden.

Voor wie is deze training bedoeld?

De training is bedoeld voor alle volwassenen die hun sociale vaardigheden willen vergroten. De groep bestaat uit minimaal 5 en maximaal 8 personen.

Wat leert u?

Doel van de training is om het contact tussen jou en andere mensen gemakkelijker te maken. De trainer laat op video zien hoe je een bepaalde situatie kunt aanpakken en vervolgens ga je die situatie zelf oefenen in een rollenspel.

Het programma

De training bestaat uit vijf bijeenkomsten van twee uur. De bijeenkomsten vinden wekelijks plaats. Afhankelijk van de vragen van de deelnemers kunnen de volgende onderwerpen aan de orde komen:

 • een praatje maken
 • luisteren
 • iets bespreken
 • opkomen voor je mening
 • kritiek geven
 • kwaadheid uiten
 • waardering geven of ontvangen

Kosten

De totale kosten voor de gehele training bedragen € 5,- per deelnemer.

Veilig en vertrouwd

Impuls is een gecertificeerde welzijnsinstelling. Dat betekent onder meer dat wij ons houden aan de regels die gelden ten aanzien van uw privacy en klachtrecht.

Aanmelden?

Wilt u zich aanmelden voor deze training of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op via onderstaande gegevens.

Impuls Kerkrade
Marktstraat 6
6461 CX Kerkrade

Postbus 65
6460 AB Kerkrade

Telefoon: 045 – 545 63 51
Faxnummer: 045 – 546 41 99
info@impulskerkrade.nl

Contactpersonen: – Marga van Waterschoot – Joep Heuts

Neem gerust contact met ons op

U kunt altijd contact met ons opnemen. Zelfs anoniem. Samen bekijken we hoe we uw probleem kunnen oplossen. Wil je anoniem blijven, of zo snel mogelijk geholpen worden? Maak dan gebruik van onze e-mailhulp. Heeft u liever persoonlijk contact? Dan kunt u ook gewoon een afspraak maken. We helpen u dan graag op één van onze locaties.

E-mailhulp

Via e-mail kun je anoniem blijven of zo snel mogelijk geholpen worden. Stuur ons een e-mail en je krijgt binnen drie werkdagen antwoord van een professional.
E-mail

Spreekuren

Soms is het fijn om met iemand te praten. Gewoon met elkaar aan tafel. Als je dat wilt, kun je naar een van onze spreekuren komen. Maak een afspraak via het hoofdkantoor.

Afspraak

Impuls Kerkrade © 2015 - Creatief ontwerp door Marc Bijl - Technische realisatie door Xlab