Sociaal isolement

Een combinatie van sociaal en emotioneel beleefde eenzaamheid is het meest ernstig. In dit geval is sprake van een meervoudige eenzaamheidsproblematiek, ook wel sociaal isolement genoemd. Mensen in een sociaal isolement hebben weinig of geen betekenisvolle relaties, en zij voelen zich daarbij ook eenzaam.

Informatie over sociaal isolement

Ongeveer 6 procent van de Nederlandse bevolking behoort tot de sociaal geïsoleerden. Dit lot kan in principe iedereen treffen, maar onder bepaalde groepen komt sociaal isolement vaker voor: ouderen kunnen geïsoleerd raken door een slechte lichamelijke conditie of beperkte mobiliteit. Ook mensen met een lage economische status lopen risico. Mensen van allochtone afkomst en mensen die gescheiden of verweduwd zijn lopen zelfs nog meer risico op een sociaal isolement.

De gevolgen van sociaal isolement kunnen ernstig zijn. Hoe langer het isolement duurt, hoe meer de problemen zich opstapelen. Sociaal isolement kan gepaard gaan met gezondheidsproblemen, verslaving, verwaarlozing, vervuiling of schulden. Vaak weten mensen de weg naar de hulpverlening niet meer te vinden en vertonen ze zorgmijdend gedrag. Als mensen verder afglijden, wordt het steeds moeilijker om de situatie te verbeteren.

 


Tips bij sociaal isolement

Begin bij jezelf

Belangrijk in het dagelijks leven is dat je beseft dat jij alleen de situatie kan veranderen waar je in zit. Ongeacht wat voor situatie dat ook is. Jij hebt invloed op je eigen manier van denken maar ook heb je invloed op wat je wel doet of juist niet. Soms hebben we daar hulp bij nodig van anderen, maar verandering begint ten alle tijden bij jezelf. Hier mee wil ik zeggen dat je alleen energie moet steken in iets waar jij invloed op hebt. Bijvoorbeeld je zit in een sociaal isolement, maar je besluit dat jij gaat proberen je partner zijn gedrag te veranderen. Dit is dus een voorbeeld van een situatie waar je totaal geen invloed op hebt en dus niets aan kan veranderen.

Laat anderen ervaren

“Maar je ziet er helemaal niet ziek uit, het gaat toch prima?” Een standaardreactie. Hoe krijg je dit vooroordeel uit hun systeem? Uitleggen wat je hebt, kan prima. Maar het meeste effect sorteer je pas als je je vrienden een kijkje in jouw wereld gunt. Hen laat ervaren, wat jij voelt, zodat het muurtje om jou heen afgebrokkeld wordt. Je kunt dit doen door vrienden uit te nodigen eens mee te gaan naar een therapiesessie. Onder leiding van een therapeut met elkaar in gesprek gaan. Dat helpt om mensen te laten begrijpen hoe de dingen in jouw hoofd werken.

Geef je grenzen aan

Rust, reinheid, regelmaat. Dat geldt voor kinderen, maar ook voor volwassenen – zeker als ze psychisch in de knoop zitten. Een keer uit de band springen kan best, maar dan wel gepland, liever niet spontaan. Als je bijvoorbeeld een keer lekker een wijntje op het terras wil gaan drinken, kijk dan in je agenda hoe de dagen erna gevuld zijn. Staat de dag na het terrassen een stevige therapiesessie gepland, blijf dan thuis om energie te sparen. Maar zijn mijn dagen erna leeg, dan kun je jezelf best eens laten gaan. Even met volle teugen genieten. De vrije dagen gebruik je om bij te tanken. Dus: plan je afspraken en geef je grenzen aan.

Koester je contacten

Als je ziek bent, zit je veel in je eigen wereld. Maar voor mensen om je heen is het ook niet makkelijk. Zij krijgen het soms zwaar te verduren. Bijvoorbeeld als je weer eens gefrustreerd roept: ‘Jullie snappen er niks van’. Als je contacten ook na zulke momenten nog bij je blijven, dan weet je zeker dat ze waardevol zijn. En dat moet je koesteren. Iedereen heeft daarvoor zijn eigen manieren. Je kunt voor zo iemand bijvoorbeeld schrijven wat diegene voor jou betekent. Of af en toe gewoon zeggen dat je iemand dankbaar bent. Kortom: geef mensen om je heen duidelijkheid wat er is, zeg wat je wel en niet kan en wees ze dankbaar.

Maak gebruik van organisaties

Als mobiliteit een rol speelt, kunnen mensen gebruik maken van de Wensbus in Hoensbroek (06-12614919), voor vervoer van Hoensbroek naar Parkstad regio. Ook kun je gebruik maken van Regiotaxi vervoer.

Maak gebruik van reiskorting

Als je door beperkingen niet meer gebruik kunt maken van het openbaar vervoer, kun je bij de Gemeente Heerlen, afdeling WMO, een voorziening aanvragen waardoor je met korting reist. Voor meer informatie hierover, met name in geval van vervoer buiten de regio Parkstad, kun je ook contact opnemen met Valys, telefonisch via 0900-9630 of via e-mail: info@valys.nl

 


Hulp bij sociaal isolement

Volg een van onze trainingen

U kunt natuurlijk altijd overwegen een van onze trainingen te volgen. Impuls heeft een breed aanbod van trainingen, zowel individueel als in groepsverband te volgen. Elke training wordt gegeven door een deskundige professional. U vindt vast een training die bij u past!

Vriendenkring

Wat is de vriendenkring?

Een vriendenkring is een groep mensen die samen leuke activiteiten ondernemen. Vaak is contact maken makkelijker tijdens een activiteit. Door samen met iets bezig te zijn, bijvoorbeeld koken, ontstaan er contacten tussen de deelnemers onderling.
We hebben inmiddels heel wat leuke reacties gehad van deelnemers! Zo vertelde iemand dat hij tijdens het samenzijn meer gepraat had dan de hele afgelopen maand!De bijeenkomsten zijn divers en voor ieder wat wils. Zo zijn er kookactiviteiten, knutselen, wandelen, maar ook gewoon gezellig een kopje koffie samen drinken.
Heb je suggesties voor een bijeenkomst? Deze zijn natuurlijk van harte welkom!

Wie kan zich aansluiten bij een Vriendenkring?

Iedereen in Kerkrade die op zoek is naar mensen met wie het klikt en met wie u iets leuks kunt doen, kan zich aansluiten, ook mensen die slecht ter been zijn of een rolstoel gebruiken.
De Vriendenkring is een groep mensen die samen leuke dingen ondernemen. Tijdens deze activiteiten kunnen er onderlinge contacten ontstaan. Het kan ook zo zijn dat mensen elkaar ontmoeten buiten de Vriendenkring. Zo zijn er al verschillende vriendschappen ontstaan.

Hoe werkt het?

Enthousiast geworden?

Wil je ook graag meedoen aan de Vriendenkring, of wil je helpen als vrijwilliger? Meld je dan nu aan bij de medewerkers van de Vriendenkring.

Maatschappelijk Werk
Marktstraat 6
6461 CX Kerkrade
Telefoon (045) 545 63 51
E-mail vriendenkring@impulskerkrade.nl

Daarnaast zijn wij ook op Facebook te vinden via de zoekfunctie: Vriendenkring Impuls

Maatschappelijk werk

Iedereen heeft wel eens te maken met kleine of grote problemen. Vaak kunt u die zelf oplossen. Of u kunt hiermee terecht bij familie of vrienden. Maar soms bieden die mogelijkheden geen oplossing. In dat geval biedt het maatschappelijk werk van Impuls hulp.

U kunt bij ons terecht als u persoonlijke problemen heeft of problemen met anderen, zoals uw partner, familie of buren. Er zijn allerlei oorzaken die tot problemen kunnen leiden. U kunt daarbij denken aan:

Wat kunnen wij voor u doen?

Onze maatschappelijk werkers luisteren naar uw verhaal. Als u dat wilt helpen ze u bij het zoeken naar een oplossing. In het eerste gesprek met een maatschappelijk werker vertelt u wat uw heeft meegemaakt, wat uw problemen zijn en wat u nodig heeft.

Daarna wordt gekeken welke maatschappelijk werker het beste bij u past. In de vervolggesprekken werkt u samen met de maatschappelijk werker aan de oplossing van uw probleem.

Veilig en vertrouwd

Onze maatschappelijk werker kost u niets en wij werken vertrouwelijk.

Uw maatschappelijk werker legt een dossier aan waarin alle contacten met en over u worden bijgehouden. Deze gegevens worden normaal gesproken twee jaar bewaard. Hoe uw gegevens worden verwerkt en opgeslagen staat in ons privacyreglement.  U kunt dit reglement en uw eigen gegevens inzien als u dat wilt. Vraag aan uw maatschappelijk werker naar de mogelijkheden.

Overleg met anderen

Soms is het voor de oplossing van uw problemen nodig om te overleggen met anderen, bijvoorbeeld de huisarts, gemeente of andere hulpverleners. We geven echter alleen informatie door aan anderen, als u daar zelf uitdrukkelijk toestemming voor geeft. U ondertekent hiervoor een schriftelijke verklaring.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het hoofdkantoor van Impuls.

Raadpleeg voor de spreekuurtijden van Maatschappelijk Werk onze spreekuurpagina.

Goldsteintraining sociale vaardigheden

Zomaar even een praatje maken met iemand in de straat. Een complimentje krijgen. Duidelijk vertellen wat je van iets vindt. Niet iedereen is hierin even vaardig en dat is ook niet erg. Maar als het een probleem is in je dagelijks leven, dan kan een training ‘Sociale vaardigheden’ uitkomst bieden.

Voor wie is deze training bedoeld?

De training is bedoeld voor alle volwassenen die hun sociale vaardigheden willen vergroten. De groep bestaat uit minimaal 5 en maximaal 8 personen.

Wat leert u?

Doel van de training is om het contact tussen jou en andere mensen gemakkelijker te maken. De trainer laat op video zien hoe je een bepaalde situatie kunt aanpakken en vervolgens ga je die situatie zelf oefenen in een rollenspel.

Het programma

De training bestaat uit vijf bijeenkomsten van twee uur. De bijeenkomsten vinden wekelijks plaats. Afhankelijk van de vragen van de deelnemers kunnen de volgende onderwerpen aan de orde komen:

Kosten

De totale kosten voor de gehele training bedragen € 5,- per deelnemer.

Veilig en vertrouwd

Impuls is een gecertificeerde welzijnsinstelling. Dat betekent onder meer dat wij ons houden aan de regels die gelden ten aanzien van uw privacy en klachtrecht.

Aanmelden?

Wilt u zich aanmelden voor deze training of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op via onderstaande gegevens.

Impuls Kerkrade
Marktstraat 6
6461 CX Kerkrade

Postbus 65
6460 AB Kerkrade

Telefoon: 045 – 545 63 51
Faxnummer: 045 – 546 41 99
info@impulskerkrade.nl

Contactpersonen: – Marga van Waterschoot – Joep Heuts

Neem gerust contact met ons op

U kunt altijd contact met ons opnemen. Zelfs anoniem. Samen bekijken we hoe we uw probleem kunnen oplossen. Wil je anoniem blijven, of zo snel mogelijk geholpen worden? Maak dan gebruik van onze e-mailhulp. Heeft u liever persoonlijk contact? Dan kunt u ook gewoon een afspraak maken. We helpen u dan graag op één van onze locaties.

E-mailhulp

Via e-mail kun je anoniem blijven of zo snel mogelijk geholpen worden. Stuur ons een e-mail en je krijgt binnen drie werkdagen antwoord van een professional.
E-mail

Spreekuren

Soms is het fijn om met iemand te praten. Gewoon met elkaar aan tafel. Als je dat wilt, kun je naar een van onze spreekuren komen. Maak een afspraak via het hoofdkantoor.

Afspraak

 

Impuls Kerkrade © 2015 - Creatief ontwerp door Marc Bijl - Technische realisatie door Xlab