Emotionele eenzaamheid

Wanneer iemand wel mensen om zich heen heeft, maar een diepgaande relatie met hen ontbreekt, spreken we over emotionele eenzaamheid. Een relatie gaat immers verder dan een oppervlakkig contact. Het zijn in het algemeen jongeren en senioren die hiermee te maken hebben.

Informatie over emotionele eenzaamheid

Bij emotionele eenzaamheid mis je een intieme band met een persoon. Iemand aan wie je je ervaringen van de dag kwijt kan. Emotionele eenzaamheid komt vaak voor na het overlijden van de partner of na een scheiding.

Bijvoorbeeld: senioren verliezen hun partner en daarmee hun veilige haven, hun vertrouwenspersoon. Emotionele eenzaamheid neemt vanaf het zeventigste levensjaar dan ook vaak toe. Vrienden overlijden, de sociale kring wordt kleiner. Het is, vooral bij het wegvallen van een partner, van belang om eigen vriendschappen te onderhouden.

Maar ook jongeren kunnen emotioneel eenzaam zijn. Ze hebben vaak een grote vriendengroep, maar missen een vertrouwenspersoon met wie ze kunnen praten over zaken die hen diep van binnen bezighouden. Zo hebben jongeren vaak  heel veel vrienden op Facebook, maar de kwaliteit van hun vriendschapsrelaties laat sterk te wensen over.

Onderzoek laat zien dat emotionele eenzaamheid zwaarder weegt voor mensen dan sociale eenzaamheid; het is moeilijker om mee te maken, en mogelijk ook moeilijker om op te lossen.

Wat niet mag onderschat worden is de mogelijk negatieve invloed van emotionele eenzaamheid op je gezondheid. Chronische eenzaamheid kan je weerstand verlagen, doordat je stilaan dieper in de put van emotionele leegte wegkruipt: je gaat minder gezond eten, je gaat je lichaam verwaarlozen en de kans op misbruik van alcohol of verdovende middelen neemt toe. De negatieve spiraal van het alleen zijn kan maken dat je niet meer gelooft in een toekomst van geluk in relaties. Dit kan je tenslotte depressief maken.

 


Tips bij emotionele eenzaamheid

Blijf actief

Actief blijven op verschillende vlakken is cruciaal om niet in een moeras van eenzame leegte weg te zakken. Doe mee aan activiteiten, schrijf je in voor een cursus, neem deel aan vrijwilligerswerk of maak een avontuurlijke reis naar een ver land. Belangrijk is dat je het toeval een kans geeft en je tegelijk nieuwe ervaringen opdoet die je persoonlijkheid kunnen verrijken. Je hebt dus een dubbel voordeel door sociaal actief te zijn. Een sport beoefenen, naar bijeenkomsten gaan en met willekeurige mensen van gedachten wisselen: het kan allemaal helpen om je minder eenzaam te voelen.

Bezoek een forum of schrijf een blog

In pre-internettijden hielden mensen een dagboek bij of schreven brieven met penvrienden en -vriendinnen. Het opschrijven van je emoties en ervaringen gaf je een bevrijdend gevoel en tegelijk kon je te weten komen wat anderen dachten en meemaakten. In deze moderne tijd heeft deze activiteit veel meer potentieel door de oneindige connectiviteit van het internet: online kan je zowat iedereen ter wereld bereiken. Het is dan ook geen slecht idee om forums te bezoeken. Je kunt hierdoor in contact komen met mensen die dezelfde problemen ervaren. Dit wordt ook wel lotgenotencontact genoemd. Je kunt ook een stap verder gaan, en een blog schrijven over jezelf, je interesses en je leven. Je kunt zo je emoties van je af schrijven, en wie weet, kom je in contact met mensen die je kunnen helpen, of mensen die dezelfde problemen ervaren.

Zorg voor mobiliteit en volg ergotherapie

Als leeftijd en lichamelijke beperkingen de mobiliteit beperken, kan een ergotherapeut begeleiden bij het onderzoeken mogelijkheden ten aanzien van het vinden van een zinvolle dagbesteding, begeleiden bij gedragsverandering, het opheffen van belemmeringen in de omgeving waardoor handelen mogelijk wordt, oplossingen zoeken en leren omgaan met mobiliteitsproblemen, omgaan met slechtziendheid, enzovoort.

Leer omgaan met eenzaamheidsgevoelens

Het verschil tussen gewenste en daadwerkelijke relaties kan blijven bestaan. Het is dan zaak om het belang van dit verschil terug te dringen door acceptatie, relativering, ontkenning of afleiding.

Schakel hulporganisaties in

Als mensen behoefte hebben aan een praatje, en door gebrek aan mobiliteit niet meer naar buiten kunnen, kan men een beroep doen op verschillende organisaties. Bijvoorbeeld de Zonnebloem, of de ziekendienst van een Parochie. De Zonnebloem heeft vrijwilligers die mee een wandeling gaan maken of een praatje maken. Je kunt ook denken aan stichting Ruggesteun, zij hebben vrijwilligers die je kunnen begeleiden naar een bezoek naar het ziekenhuis.

Vraag een begeleiderspas aan

Als mensen niet meer alleen kunnen reizen bestaat de mogelijkheid om een begeleiderspas aan te vragen. Bij toekenning kan altijd een begeleider mee naar activiteiten of ziekenhuisbezoek en dergelijke. Informatie hierover staat op de website OV Begeleiderskaart. Meer informatie kan ook worden verkregen bij Valys: info@valys.nl

 


Hulp bij emotionele eenzaamheid

Volg een van onze trainingen

U kunt natuurlijk altijd overwegen een van onze trainingen te volgen. Impuls heeft een breed aanbod van trainingen, zowel individueel als in groepsverband te volgen. Elke training wordt gegeven door een deskundige professional. U vindt vast een training die bij u past!

Vriendenkring

Wat is de vriendenkring?

Een vriendenkring is een groep mensen die samen leuke activiteiten ondernemen. Vaak is contact maken makkelijker tijdens een activiteit. Door samen met iets bezig te zijn, bijvoorbeeld koken, ontstaan er contacten tussen de deelnemers onderling.
We hebben inmiddels heel wat leuke reacties gehad van deelnemers! Zo vertelde iemand dat hij tijdens het samenzijn meer gepraat had dan de hele afgelopen maand!De bijeenkomsten zijn divers en voor ieder wat wils. Zo zijn er kookactiviteiten, knutselen, wandelen, maar ook gewoon gezellig een kopje koffie samen drinken.
Heb je suggesties voor een bijeenkomst? Deze zijn natuurlijk van harte welkom!

Wie kan zich aansluiten bij een Vriendenkring?

Iedereen in Kerkrade die op zoek is naar mensen met wie het klikt en met wie u iets leuks kunt doen, kan zich aansluiten, ook mensen die slecht ter been zijn of een rolstoel gebruiken.
De Vriendenkring is een groep mensen die samen leuke dingen ondernemen. Tijdens deze activiteiten kunnen er onderlinge contacten ontstaan. Het kan ook zo zijn dat mensen elkaar ontmoeten buiten de Vriendenkring. Zo zijn er al verschillende vriendschappen ontstaan.

Hoe werkt het?

Enthousiast geworden?

Wil je ook graag meedoen aan de Vriendenkring, of wil je helpen als vrijwilliger? Meld je dan nu aan bij de medewerkers van de Vriendenkring.

Maatschappelijk Werk
Marktstraat 6
6461 CX Kerkrade
Telefoon (045) 545 63 51
E-mail vriendenkring@impulskerkrade.nl

Daarnaast zijn wij ook op Facebook te vinden via de zoekfunctie: Vriendenkring Impuls

Maatschappelijk werk

Iedereen heeft wel eens te maken met kleine of grote problemen. Vaak kunt u die zelf oplossen. Of u kunt hiermee terecht bij familie of vrienden. Maar soms bieden die mogelijkheden geen oplossing. In dat geval biedt het maatschappelijk werk van Impuls hulp.

U kunt bij ons terecht als u persoonlijke problemen heeft of problemen met anderen, zoals uw partner, familie of buren. Er zijn allerlei oorzaken die tot problemen kunnen leiden. U kunt daarbij denken aan:

Wat kunnen wij voor u doen?

Onze maatschappelijk werkers luisteren naar uw verhaal. Als u dat wilt helpen ze u bij het zoeken naar een oplossing. In het eerste gesprek met een maatschappelijk werker vertelt u wat uw heeft meegemaakt, wat uw problemen zijn en wat u nodig heeft.

Daarna wordt gekeken welke maatschappelijk werker het beste bij u past. In de vervolggesprekken werkt u samen met de maatschappelijk werker aan de oplossing van uw probleem.

Veilig en vertrouwd

Onze maatschappelijk werker kost u niets en wij werken vertrouwelijk.

Uw maatschappelijk werker legt een dossier aan waarin alle contacten met en over u worden bijgehouden. Deze gegevens worden normaal gesproken twee jaar bewaard. Hoe uw gegevens worden verwerkt en opgeslagen staat in ons privacyreglement.  U kunt dit reglement en uw eigen gegevens inzien als u dat wilt. Vraag aan uw maatschappelijk werker naar de mogelijkheden.

Overleg met anderen

Soms is het voor de oplossing van uw problemen nodig om te overleggen met anderen, bijvoorbeeld de huisarts, gemeente of andere hulpverleners. We geven echter alleen informatie door aan anderen, als u daar zelf uitdrukkelijk toestemming voor geeft. U ondertekent hiervoor een schriftelijke verklaring.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het hoofdkantoor van Impuls.

Raadpleeg voor de spreekuurtijden van Maatschappelijk Werk onze spreekuurpagina.

Goldsteintraining sociale vaardigheden

Zomaar even een praatje maken met iemand in de straat. Een complimentje krijgen. Duidelijk vertellen wat je van iets vindt. Niet iedereen is hierin even vaardig en dat is ook niet erg. Maar als het een probleem is in je dagelijks leven, dan kan een training ‘Sociale vaardigheden’ uitkomst bieden.

Voor wie is deze training bedoeld?

De training is bedoeld voor alle volwassenen die hun sociale vaardigheden willen vergroten. De groep bestaat uit minimaal 5 en maximaal 8 personen.

Wat leert u?

Doel van de training is om het contact tussen jou en andere mensen gemakkelijker te maken. De trainer laat op video zien hoe je een bepaalde situatie kunt aanpakken en vervolgens ga je die situatie zelf oefenen in een rollenspel.

Het programma

De training bestaat uit vijf bijeenkomsten van twee uur. De bijeenkomsten vinden wekelijks plaats. Afhankelijk van de vragen van de deelnemers kunnen de volgende onderwerpen aan de orde komen:

Kosten

De totale kosten voor de gehele training bedragen € 5,- per deelnemer.

Veilig en vertrouwd

Impuls is een gecertificeerde welzijnsinstelling. Dat betekent onder meer dat wij ons houden aan de regels die gelden ten aanzien van uw privacy en klachtrecht.

Aanmelden?

Wilt u zich aanmelden voor deze training of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op via onderstaande gegevens.

Impuls Kerkrade
Marktstraat 6
6461 CX Kerkrade

Postbus 65
6460 AB Kerkrade

Telefoon: 045 – 545 63 51
Faxnummer: 045 – 546 41 99
info@impulskerkrade.nl

Contactpersonen: – Marga van Waterschoot – Joep Heuts

Neem gerust contact met ons op

U kunt altijd contact met ons opnemen. Zelfs anoniem. Samen bekijken we hoe we uw probleem kunnen oplossen. Wil je anoniem blijven, of zo snel mogelijk geholpen worden? Maak dan gebruik van onze e-mailhulp. Heeft u liever persoonlijk contact? Dan kunt u ook gewoon een afspraak maken. We helpen u dan graag op één van onze locaties.

E-mailhulp

Via e-mail kun je anoniem blijven of zo snel mogelijk geholpen worden. Stuur ons een e-mail en je krijgt binnen drie werkdagen antwoord van een professional.
E-mail

Spreekuren

Soms is het fijn om met iemand te praten. Gewoon met elkaar aan tafel. Als je dat wilt, kun je naar een van onze spreekuren komen. Maak een afspraak via het hoofdkantoor.

Afspraak

Impuls Kerkrade © 2015 - Creatief ontwerp door Marc Bijl - Technische realisatie door Xlab