Alleen zijn

Iemand met niet veel contacten hoeft niet per se eenzaam te zijn. Terwijl iemand die veel mensen om zich heen heeft, zich toch eenzaam kan voelen. Je bent pas eenzaam als je het gemis aan relaties of contacten als negatief ervaart. Het is iets wat je uitsluitend zelf kunt voelen.

Informatie over alleen zijn

Alleen zijn

Je bent alleen, of je bent het niet. Dit zegt niets over je gevoel daarbij. Wanneer iemand aangeeft alleen te zijn, is hij of zij dus ook niet per se ongelukkig. Alleen zijn is dan ook niet altijd problematisch.

Als je alleen bent, heb je tijd om eens goed na te denken, tijd om jezelf te ontwikkelen. Ook als er geen mensen om je heen zijn, kun je je prima vermaken. Sterker nog, tijd alleen doorbrengen kan heel nuttig zijn. Sommige mensen zijn ook liever alleen omdat ze denken dat anderen hen maar moeilijk begrijpen.

Laat niemand je dus wijsmaken dat ‘alleen zijn’ niet goed is, gezelschap kun je altijd opzoeken.

Eenzaam voelen

Eenzaamheid gaat verder dan alleen zijn: het is een gemoedstoestand. Eenzaamheid heeft dan ook een negatieve bijklank: wie zich eenzaam voelt, lijdt daar onder.

Soms heb je een grote groep mensen om je heen, maar voel je je toch eenzaam. Je mist iets, contact, een connectie met iets of iemand. Steeds meer Nederlanders hebben er last van. Zo lees je steeds vaker over ‘anuptafobie’, de angst om alleenstaand of vrijgezel te blijven. Maar ook senioren krijgen er vaak mee te maken, bijvoorbeeld als hun partner wegvalt. We noemen dit emotionele eenzaamheid.

Soms heb je juist wel iemand met wie je gelukkig bent en je gevoelens kunt delen, maar mis je juist vrienden of kennissen. Je bent bijvoorbeeld onzeker of verlegen, waardoor je het moeilijk vind om contact te leggen. Of je wordt gepest, waardoor niemand je ziet staan. Dit noemen we sociale eenzaamheid.

Eenzaamheid ontstaat vaak na een een ingrijpende verandering in je leven. Vooral als je ouder wordt, is de kans om alleen te komen staan groot. Je partner kan overlijden en de kinderen zijn het huis uit. Je krijgt meer te maken met verlies in je omgeving door overlijden van familie, vrienden en kennissen. Nieuwe vrienden maken op oudere leeftijd is meestal erg moeilijk. Chronische eenzaamheid kan uiteindelijk leiden tot een flinke dip of depressie. Het is dus belangrijk om eenzaamheid te voorkomen.

 


Tips bij alleen zijn

Doe de eenzaamheidstest

Anderen kunnen moeilijk van buitenaf zien of je je eenzaam voelt. Zij zien niet hoe graag je betekenisvolle relaties met een partner, familie of vrienden wenst. En als je bijvoorbeeld een relatie hebt, zien ze niet dat je je in die relatie of ondanks die relatie ook eenzaam kunt voelen. Dit maakt eenzaamheid zo moeilijk in te schatten.

Degene die het best kan bepalen of je alleen bent, of jezelf juist eenzaam voelt, ben jij. Om te zien of je last hebt van eenzaamheid, kun je de eenzaamheidstest doen.

Bezoek eens een andere omgeving

Als je niet langer alleen wil zijn, is het belangrijk dat je meer met mensen omgaat. Samen dingen onderneemt. Als je meer in contact komt met anderen, ben je minder vaak alleen. Je bent dan bezig met het veranderen van jouw omgeving en dit is relatief eenvoudig te realiseren.

Doe mee aan activiteiten of cursussen

Door je gedrag te veranderen, kan je andere dingen gaan doen waardoor je meer in contact komt met anderen. Je kan meedoen aan diverse activiteiten die wij aanbieden, maar ook door een nieuwe hobby te nemen waardoor je onder de mensen komt.

Verbeter je je vaardigheden, door bijvoorbeeld het volgen van een cursus, dan heb meer mogelijkheden om in het dagelijkse leven contact te maken.

Probeer positief te blijven denken

Zie je kans om jouw overtuigingen, jouw opvattingen over jouw eenzaamheid te veranderen? Denk je nu bijvoorbeeld “mijn kinderen moeten vaker langs komen, dan voel ik mij minder eenzaam?” Door anders te denken, ga je je minder eenzaam voelen. Leg de verantwoording niet bij anderen neer over hoe je je voelt.

Het allermoeilijkste is het veranderen van je identiteit. Door te denken dat je een eenzaam persoon bent, zal je je ook zo voelen. Positief denken valt dan niet mee, maar helpt je wel.

Schakel hulporganisaties in

Er zijn organisaties die 24 uur bereikbaar zijn, bijvoorbeeld voor mensen met behoefte aan een luisterend oor.

Sensoor

Sensoor (045- 5719999), voorheen SOS Telefonische Hulpdienst, is dag en nacht beschikbaar. Er is altijd iemand beschikbaar met wie je een praatje kunt maken, en die bij crisis een hulpverlener kan inschakelen.

Sensoor Telefooncirkel

Sensoor Telefooncirkel (045-5719166) is bedoeld voor mensen die elkaar in de ochtend bellen, om te laten weten of alles goed is. Als zij dat willen, kunnen ze met de mensen uit de cirkel een praatje maken.

Personenalarmering

Personenalarmering (0900- 6990699) van Meander biedt hulp voor mensen die alleen zijn en te maken hebben met bepaalde risico’s, zoals bijvoorbeeld een vergrote kans op vallen.


Hulp bij alleen zijn

Volg een van onze trainingen

U kunt natuurlijk altijd overwegen een van onze trainingen te volgen. Impuls heeft een breed aanbod van trainingen, zowel individueel als in groepsverband te volgen. Elke training wordt gegeven door een deskundige professional. U vindt vast een training die bij u past!

Vrouwen voor vrouwen

De groep ‘Vrouwen voor vrouwen’ is bedoeld voor alle vrouwen in Kerkrade die mee willen doen in de samenleving. Op dit moment bestaat de groep vooral uit allochtone vrouwen. Maar ook Nederlandse vrouwen zijn van harte welkom.

Themagesprekken

De groep komt ongeveer één keer in de twee weken bij elkaar en gaat met elkaar in gesprek over allerlei thema’s die voor vrouwen en moeders belangrijk zijn. Enkele voorbeelden:

Actuele thema’s

 • Opgroeien tussen twee culturen
 • Seksualiteit: hoe maak ik dit onderwerp bespreekbaar?
 • Loverboys
 • Discriminatie

Opvoeden

 • Opvoedingsstijlen
 • Opvoeden in de ik-cultuur
 • Opvoeden in de wij-cultuur

Kinderen

 • Ontwikkelingsfasen: baby, peuter, kleuter, schoolkind, puber en adolescent
 • VVE (Vroegschoolse educatie)
 • Kindermishandeling, waar hebben we het over?
 • Schoolkeuze

Activiteiten

We organiseren ook regelmatig activiteiten zoals bloemschikken en samen koken.

Doe ook mee!

Wil je eens gezellig met andere vrouwen praten en nog slimmer worden ook? Kom dan eens kijken bij onze ‘vrouwen voor vrouwen’-groep. Of wil je inzetten als vrijwilliger en jouw kennis delen met andere vrouwen in de wijk? Neem dan contact op met: Fatima Abigane T (045) 545 63 51 E fabigane@impulskerkrade.nl

Vriendenkring

Wat is de vriendenkring?

Een vriendenkring is een groep mensen die samen leuke activiteiten ondernemen. Vaak is contact maken makkelijker tijdens een activiteit. Door samen met iets bezig te zijn, bijvoorbeeld koken, ontstaan er contacten tussen de deelnemers onderling.
We hebben inmiddels heel wat leuke reacties gehad van deelnemers! Zo vertelde iemand dat hij tijdens het samenzijn meer gepraat had dan de hele afgelopen maand!De bijeenkomsten zijn divers en voor ieder wat wils. Zo zijn er kookactiviteiten, knutselen, wandelen, maar ook gewoon gezellig een kopje koffie samen drinken.
Heb je suggesties voor een bijeenkomst? Deze zijn natuurlijk van harte welkom!

Wie kan zich aansluiten bij een Vriendenkring?

Iedereen in Kerkrade die op zoek is naar mensen met wie het klikt en met wie u iets leuks kunt doen, kan zich aansluiten, ook mensen die slecht ter been zijn of een rolstoel gebruiken.
De Vriendenkring is een groep mensen die samen leuke dingen ondernemen. Tijdens deze activiteiten kunnen er onderlinge contacten ontstaan. Het kan ook zo zijn dat mensen elkaar ontmoeten buiten de Vriendenkring. Zo zijn er al verschillende vriendschappen ontstaan.

Hoe werkt het?

 • Als u zich aanmeldt, nodigen wij je vrijblijvend uit voor een kennismakingsgesprek of komen we bij jou op bezoek. Tijdens dit gesprek komen jouw interesses, persoonlijke wensen en je verwachtingen aan bod. Daarnaast vertellen we je het één en ander over de Vriendenkring.
 • Sommige mensen vinden het leuk om mee te helpen tijdens het samenzijn, anderen blijven liever wat op de achtergrond. Bij de Vriendenkring kun je gewoon jezelf zijn.
 • Als je wilt, meldt de contactpersoon je aan voor de Vriendenkring.
 • Voor alle bijeenkomsten word je telefonisch uitgenodigd. Eén van onze vrijwilligers zal je een week voorafgaand aan de activiteit, telefonisch benaderen om te informeren of je deelneemt aan de activiteit.
 • Deelnemen aan een Vriendenkring en de begeleiding hiervan kost je niets! Echter voor de benodigdheden tijdens een samenkomst vragen wij een minimale bijdrage van € 3,-.

Enthousiast geworden?

Wil je ook graag meedoen aan de Vriendenkring, of wil je helpen als vrijwilliger? Meld je dan nu aan bij de medewerkers van de Vriendenkring.

Maatschappelijk Werk
Marktstraat 6
6461 CX Kerkrade
Telefoon (045) 545 63 51
E-mail vriendenkring@impulskerkrade.nl

Daarnaast zijn wij ook op Facebook te vinden via de zoekfunctie: Vriendenkring Impuls

Inburgeren? Zelf regelen!

Iedereen die (nog) geen Nederlandse nationaliteit heeft, is ‘inburgeraar’. Vanaf 1 januari 2013 is iedere inburgeraar zelf verantwoordelijk voor zijn of haar inburgering. U moet zelf inburgeren. Zelf leren en zelf hulp zoeken. En zelf het inburgeringsexamen regelen.

Inburgeringscursus

Weet u nu nog niet genoeg over de Nederlandse taal? Weet u nog niet genoeg over het leven in Nederland? Dan kunt u een inburgeringscursus doen. U moet dan zelf een inburgeringscursus zoeken. Op ikwilinburgeren.nl staan de officiële cursusinstellingen. Daar kunt u een inburgeringscursus doen. Een inburgeringscursus is niet verplicht, maar wel aan te raden. U kunt een lening afsluiten voor uw inburgering bij DUO.

Maatschappelijke begeleiding inburgeraars

In Kerkrade verzorgt Impuls de maatschappelijke begeiding voor inburgeraars. U krijgt een uitnodiging van de gemeente Kerkrade als u hiervoor in aanmerking komt. U krijgt hulp van een vrijwilliger en u neemt deel aan een aantal groepsbijeenkomsten. Tijdens de maatschappelijke begeleiding:

 • maakt een vrijwilliger u wegwijs in uw wijk;
 • leert u hoe mensen in Nederland met elkaar omgaan;
 • leert u wat u rechten en plichten in Nederland zijn, bijvoorbeeld op het gebied werk & inkomen, leerplicht en ziektekostenverzekering;
 • leert u hoe u uw geldzaken goed kunt regelen;
 • leert u hoe u gebruik kunt maken van voorzieningen op het gebied van bijvoorbeeld wonen, vervoer, gezondheid en werk.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Fatima Abigane.  T (045) 545 63 51 E fabigane@impulskerkrade.nl

Neem gerust contact met ons op

U kunt altijd contact met ons opnemen. Zelfs anoniem. Samen bekijken we hoe we uw probleem kunnen oplossen. Wil je anoniem blijven, of zo snel mogelijk geholpen worden? Maak dan gebruik van onze e-mailhulp. Heeft u liever persoonlijk contact? Dan kunt u ook gewoon een afspraak maken. We helpen u dan graag op één van onze locaties.

E-mailhulp

Via e-mail kun je anoniem blijven of zo snel mogelijk geholpen worden. Stuur ons een e-mail en je krijgt binnen drie werkdagen antwoord van een professional.
E-mail

Spreekuren

Soms is het fijn om met iemand te praten. Gewoon met elkaar aan tafel. Als je dat wilt, kun je naar een van onze spreekuren komen. Maak een afspraak via het hoofdkantoor.

Afspraak

Impuls Kerkrade © 2015 - Creatief ontwerp door Marc Bijl - Technische realisatie door Xlab