Bureau sociaal raadslieden

Soms lijkt het wel of er ieder jaar meer regels en formulieren bij komen. Regels en formulieren die soms moeilijk te begrijpen zijn of lastig in te vullen. Je ziet misschien door de bomen het bos niet meer? Dan kunnen de Sociaal Raadslieden van Impuls je weer op weg helpen.

Waarvoor kun je bij ons terecht?

De sociaal raadslieden van Impuls werken voor alle inwoners van de gemeente Kerkrade. Je kunt bij ons terecht als:

  • Je een vraag of probleem hebt op het gebied van sociale zekerheid, wetten en regelingen;
  • Het niet duidelijk is waar je met vragen terecht kunt;
  • Je wil weten wat je rechten zijn.

Enkele voorbeelden:

  • Belastingzaken, bezwaar en kwijtschelding;
  • Het invullen van formulieren en aanvragen;
  • Bezwaar- en beroepsprocedures;
  • Vragen over betalingsproblemen of -achterstanden;
  • Vragen over inkomen, zoals studiefinanciering, pensioen of AOQ.

Een gesprek met één van onze Sociaal Raadslieden biedt dan wellicht uitkomst. Ze helpen je om je weg te vinden in de soms lastige en complexe wet- en regelgeving.

We geven niet alleen informatie en advies, maar bemiddelen ook bij zaken op het gebied van sociale zekerheid, belastingen, wonen, arbeidsrecht en consumentenzaken. Ook kun je bij ons terecht voor het opstellen van een brief aan de gemeente of bezwaarschrift voor de belastingdienst. We helpen je ook bij het invullen van je formulier. Als je vraag te complex is, verwijzen wij je door naar een gespecialiseerde instantie.

Belangrijk om mee te nemen

Als je ons bezoekt, moet je de volgende zaken meebrengen:

  • Alle brieven, formulieren en andere papieren die met je vraag te maken hebben;
  • Je Burger Service Nummer (BSN).

Kosten en privacy

Een gesprek met een raadsman of -vrouw kost u niets en is vertrouwelijk.

Open spreekuren in de wijk

De Sociaal Raadslieden hebben elke werkdag open spreekuur in de wijk. Deze zijn voor iedereen toegankelijk die een vraag of probleem heeft.

Schuldhulpmaatje Parkstad

Schuldhulpmaatje Parkstad is bedoeld voor mensen uit Kerkrade die hulp nodig hebben om hun administratie op orde te krijgen De Schuldhulpmaatjes werken op vrijwillige basis. Ze bieden je deskundig advies in het gezond houden van je financiële huishouding. Daar waar schulden zijn helpen ze je bij het zoeken naar een oplossing of naar de juiste vorm van hulp.

In de eerste plaats biedt een schuldhulpmaatje deskundige en praktische hulp. Bijvoorbeeld door je te helpen systeem aan te brengen in de papierwinkel. Ook biedt een schuldhulpmaatje hulp bij de aanvraag voor bijzondere bijstand en andere tegemoetkomingsregelingen. Als je financiële situatie problematisch is, wijzen ze je de weg naar professionele schuldhulpverlening. Let wel: ze nemen je financiële administratie niet over. Ze ondersteunen je zodat je dit op termijn zelf kunt uitvoeren. Aan deze dienstverlening zijn geen kosten verbonden.