Ik wil iets betekenen

In tijden waarin zelfredzaamheid een steeds grotere rol speelt, is het van belang dat burgers iets voor elkaar betekenen. Vrijwilligerswerk Parkstad, waarvan de Vrijwilligerscentrale van Impuls deel uitmaakt, helpt daarbij. U kunt natuurlijk ook zelf op zoek naar leuke projecten bij u in de buurt.

Vrijwilligerswerk

Waardering, leuke sociale contacten, werkervaring, persoonlijke groei? Vrijwilligerswerk levert u veel op! En, u doet het niet voor niets!

Voor iedereen weggelegd

Vrijwilligerswerk is goud waard voor heel wat verenigingen en maatschappelijke organisaties in Parkstad. En het mooie is, bijna iedereen kan als vrijwilliger aan de slag. Uw kennis, vaardigheden en kwaliteiten zijn hard nodig. Ook als u voor een korte periode of maar een paar uurtjes beschikbaar bent.

Ook als vrijwilliger aan de slag?

Wij helpen u graag bij het zoeken naar passend vrijwilligerswerk. Een aantal vrijwilligerscentrales en -steunpunten in Parkstad, waaronder de Vrijwilligerscentrale van Impuls, werken intensief samen onder de naam Vrijwilligerswerk Parkstad. Op deze manier kunnen wij vrijwilligers – en organisaties – optimaal ondersteunen.

Doe de test!

Bent u op zoek naar vrijwilligerswerk, maar weet u nog niet precies wat u wilt en kunt? Dan kunt u op de site van Vrijwilligerswerk Parkstad verschillende keuzetests doen, die u kunnen helpen bij het vinden van vrijwilligerswerk.

Digitale vacaturebank

Als u op zoek bent naar vrijwilligerswerk, en ongeveer weet wat u wilt, kunt u een kijkje nemen in de digitale vacaturebank. Hier treft u een groot aantal vacatures aan in Parkstad èn bij u in de buurt. Na inschrijving nemen zij contact met u op voor een kennismakingsgesprek.

Een persoonlijk gesprek

Aan de slag met kinderen, jongeren of toch liever met senioren? Kiest u voor de dierenbescherming, het vluchtelingenwerk of wordt het de speeltuin? Wilt u administratief bezig zijn of liggen uw talenten op het creatieve, technische of bestuurlijke vlak? We helpen u graag tijdens een persoonlijk gesprek om uw vragen te beantwoorden en bij het maken van uw keuze. U vindt ons op verschillende locaties in Parkstad. Graag tot ziens!

Buurtprojecten

Er zijn allerlei soorten projecten in een buurt. Deze projecten zorgen ervoor dat er iets verwezenlijkt wordt; dat er iets aangepakt wordt dat verbeterd moet worden. En dat mensen elkaar leren kennen. Kijk ook eens op WeHelpen. Op deze website vindt u verschillende oproepjes van mensen die een handje hulp kunnen gebruiken.

Positieve verandering

Een buurtproject is, zoals de naam al aangeeft, een project dat gedraaid wordt in een buurt. Dat kan iets zijn voor de hele buurt maar ook alleen voor een straat. Het doel is altijd dat er iets positiefs verandert. Het middel is vaak menskracht, dat wil zeggen, dat bewoners uit een buurt samen opstaan en iets aanpakken. Een ander doel is dat de bewoners uit een straat elkaar (beter) leren kennen, zodat ze in de toekomst meer met elkaar en voor elkaar kunnen betekenen.

Voorbeeldprojecten

Er zijn tal van voorbeelden te noemen. Projecten die gedraaid hebben of nog draaien zijn onder andere:

  • Meer natuur in uw buurt of het behoud ervan;
  • Opknappen van een speelveldje;
  • Ontmoetingsplek opzetten;
  • Buurt BBQ;
  • Voortuintje opknappen;
  • Behoud van bomen in een straat;
  • Opzetten van een ruil winkel.

Zowel Impuls als de gemeente helpt, daar waar nodig, met menskracht, advies en soms financiële middelen.