Huiselijk geweld

Word je geslagen? Word je uitgescholden? Worden je dingen verboden? Word je bedreigd of gestalkt? Moet je tegen je zin seks hebben of je geld afgeven? En is je partner of je ex daar verantwoordelijk voor? Of is het een van je kinderen, een familielid of een (huis)vriend? Dan ben je slachtoffer van huiselijk geweld.

Informatie over huiselijk geweld

Iemand die zich schuldig maakt aan huiselijk geweld vertoont vaak het volgende gedrag. Hij of zij:

Misschien denk je dat het je eigen schuld is. Je voelt je onzeker en je schaamt je dat het jou overkomt. Maar huiselijk geweld kán niet en mág niet. Het is strafbaar. Je hebt het recht om voor jezelf op te komen.

 


Tips bij huiselijk geweld

Lees de informatie van Veilig Thuis

Op de website Veilig Thuis (voorheen Steunpunt Huiselijk Geweld) lees je verhalen van anderen die in een vergelijkbare situatie hebben gezeten als jij. Ook kun je ervaringen delen in de rubriek ‘praat mee’ en vind je snel een steunpunt bij jou in de regio. Verder biedt de website informatie voor iedereen die getuige is van huiselijk geweld en ook plegers van huiselijk geweld die hulp zoeken kunnen er terecht.

Probeer erover te praten

Praten helpt echt, want het zet iets in gang. Je kunt praten met een ander, of met degene waar je je zorgen over maakt. Het kan moeilijk zijn om erover te praten. Maar bedenk wel: als jij niks doet, verandert er zeker niks. Je hoeft dit niet alleen te doen. Er zijn goede hulpverleners die gespecialiseerd zijn in huiselijk geweld. Zij weten waar je terecht kunt voor alle hulp en advies die je nodig hebt.

 


Hulp bij huiselijk geweld

Bel het nummer van Veilig Thuis

Ben je slachtoffer van huiselijk geweld, bel dan Veilig Thuis (voorheen Steunpunt Huiselijk Geweld): 0800 2000. Dit nummer is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bij Veilig Thuis werken ervaren hulpverleners die je situatie goed begrijpen. Ze geven je advies en kunnen je in contact brengen met de hulpverleners in de regio die jou het best kunnen helpen. Ben je in direct gevaar, aarzel dan niet en bel 112.

Volg een van onze trainingen

U kunt natuurlijk altijd overwegen een van onze trainingen te volgen. Impuls heeft een breed aanbod van trainingen, zowel individueel als in groepsverband te volgen. Elke training wordt gegeven door een deskundige professional. U vindt vast een training die bij u past!

Maatschappelijk werk

Iedereen heeft wel eens te maken met kleine of grote problemen. Vaak kunt u die zelf oplossen. Of u kunt hiermee terecht bij familie of vrienden. Maar soms bieden die mogelijkheden geen oplossing. In dat geval biedt het maatschappelijk werk van Impuls hulp.

U kunt bij ons terecht als u persoonlijke problemen heeft of problemen met anderen, zoals uw partner, familie of buren. Er zijn allerlei oorzaken die tot problemen kunnen leiden. U kunt daarbij denken aan:

Wat kunnen wij voor u doen?

Onze maatschappelijk werkers luisteren naar uw verhaal. Als u dat wilt helpen ze u bij het zoeken naar een oplossing. In het eerste gesprek met een maatschappelijk werker vertelt u wat uw heeft meegemaakt, wat uw problemen zijn en wat u nodig heeft.

Daarna wordt gekeken welke maatschappelijk werker het beste bij u past. In de vervolggesprekken werkt u samen met de maatschappelijk werker aan de oplossing van uw probleem.

Veilig en vertrouwd

Onze maatschappelijk werker kost u niets en wij werken vertrouwelijk.

Uw maatschappelijk werker legt een dossier aan waarin alle contacten met en over u worden bijgehouden. Deze gegevens worden normaal gesproken twee jaar bewaard. Hoe uw gegevens worden verwerkt en opgeslagen staat in ons privacyreglement.  U kunt dit reglement en uw eigen gegevens inzien als u dat wilt. Vraag aan uw maatschappelijk werker naar de mogelijkheden.

Overleg met anderen

Soms is het voor de oplossing van uw problemen nodig om te overleggen met anderen, bijvoorbeeld de huisarts, gemeente of andere hulpverleners. We geven echter alleen informatie door aan anderen, als u daar zelf uitdrukkelijk toestemming voor geeft. U ondertekent hiervoor een schriftelijke verklaring.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het hoofdkantoor van Impuls.

Raadpleeg voor de spreekuurtijden van Maatschappelijk Werk onze spreekuurpagina.

Uit de schaduw van de ander!

Uitgescholden, bedreigd of gestalkt, geslagen, geschopt of bij de keel gegrepen? Gecontroleerd, financieel uitgebuit of seksueel misbruikt? Het zijn slechts enkele vormen van huiselijk geweld. Vaak zijn het vrouwen die hier slachtoffer van worden en veel vrouwen durven er niet over te praten of schamen zich dat het juist hen overkomt. Toch is het belangrijk om er iets aan te doen. Huiselijk geweld stopt namelijk niet vanzelf. Herken je jezelf in een van bovenstaande situaties? Dan is deze groep zeker iets voor jou!

Voor wie is de groep bedoeld?

De groep is bedoeld voor vrouwen die:

Wat gaan we doen?

We gaan aan de slag met het verwerken van ervaringen van huiselijk geweld. Daarnaast leer je ook om je eigen kracht te vergroten om in de toekomst de situatie de baas te blijven. Enkele thema’s die tijdens de groepsbijeenkomsten aan bod komen zijn:

Praktisch informatie

Verschillende keren per jaar start er een nieuwe groep, die maximaal uit 10 vrouwen bestaat. Elke cursus bestaat uit 18 bijeenkomsten en elke bijeenkomst duurt tweeënhalf uur. Na deelname aan de groep is er na 3 maanden én na 6 maanden een nazorgbijeenkomst. Deelname aan de groep is gratis, incl. koffie en thee.

Meer informatie en aanmelden

Wilt u meer weten over de cursus of wilt u zich aanmelden? Neem dan contact op met afdeling Maatschappelijk Werk van Impuls, telefoon: (045) 545 63 51

Neem gerust contact met ons op

U kunt altijd contact met ons opnemen. Zelfs anoniem. Samen bekijken we hoe we uw probleem kunnen oplossen. Wil je anoniem blijven, of zo snel mogelijk geholpen worden? Maak dan gebruik van onze e-mailhulp. Heeft u liever persoonlijk contact? Dan kunt u ook gewoon een afspraak maken. We helpen u dan graag op één van onze locaties.

E-mailhulp

Via e-mail kun je anoniem blijven of zo snel mogelijk geholpen worden. Stuur ons een e-mail en je krijgt binnen drie werkdagen antwoord van een professional.
E-mail

Spreekuren

Soms is het fijn om met iemand te praten. Gewoon met elkaar aan tafel. Als je dat wilt, kun je naar een van onze spreekuren komen. Maak een afspraak via het hoofdkantoor.

Afspraak

Impuls Kerkrade © 2015 - Creatief ontwerp door Marc Bijl - Technische realisatie door Xlab